BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

BKV: A 19 milliárd csak a túléléshez elég

A BKV nem megy csődbe, a közlekedési vállalatot a főváros által a hónap végére várt 19 milliárdos rendkívüli állami támogatás tartja idén életben.

A csaknem 80 milliárdnyi adósságállomány szanálására tett ígéret tervezhető jövőt kínál a társaságnak, feltéve, ha a hitelek nem termelődnek újra a működés alulfinanszírozottsága miatt - írta a Népszava. Eközben kormányzati és fővárosi részről egyaránt hallgatás övezi, hogy a kabinet pontosan mit kér cserébe a beígért nagyvonalú támogatásért.

A részletekről a főpolgármester még tárgyal.Még ebben a hónapban megérkezhet a BKV-hoz a cég életben tartáshoz elengedhetetlenül szükséges 19 milliárd forint, melynek kifizetésére ígéretet tett a kormány. Legalábbis Tarlós István főpolgármester múlt heti bejelentésekor március végét mondott.

A pénzre a BKV-nak mindenképpen szüksége van, hiszen ez a gyakorlatilag a csődhelyzet fenyegetettségében eltelt elmúlt fél év után a túlélést jelenti a fővárosi tulajdonú közlekedési cégnek. Pontosabban az állam 19 milliárdos mentőöve és az ehhez idén társuló fővárosi 10 milliárd forintos támogatás tartja életben 2011-ben a társaságot. Ezek összesen adják ki ugyanis azt a 29 milliárdos többlet-támogatási igényt, amely a Népszava birtokába került idei előzetes üzleti terv alapján a BKV-nak elengedhetetlenül szükséges.

A dokumentum ugyanakkor arra problémára is felhívja a figyelmet, hogy akármilyen nagyvonalú is a kormány vagy a főváros, elengedhetik a teljes külső adósságot is, de a belső eladósodottságot az idei támogatások nem kezelik. A BKV az anyagban világossá teszi: a műszaki állapotok javítása, az eszközpark részleges megújítása nem biztosított, a 29 milliárdos többletforrás csak a napi működtetést oldja meg. A BKV számítása szerint a lerobbant járműpark minimális javítását is célzó beruházási igény további 43,3 milliárd forint. Ennyi sincs, de a belső eladósodottság teljes felszámolásához már nagyságrenddel több pénz, 720 milliárd kellene. Ennyibe kerülne a járműpark nagy részénél indokolt teljes csere.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.