BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erős áresés a lakáspiacon

Nagyon eltérően reagáltak a gazdasági válságra a magyar ingatlanpiac egyes részei, akár tizennégyszeres különbség is lehet az árak között.

Nagyon eltérően reagáltak a gazdasági válságra a magyar ingatlanpiac egyes részei: míg a főváros XI. kerületében 2008 és 2010 között mintegy 3 százalékkal nőttek a lakásárak, addig a VI. kerületben csaknem 30 százalékkal visszaestek – derül ki az OTP Jelzálogbank által öszszeállított OTP Értéktérképből.

Országos átlagban közel hétszázalékos csökkenést regisztráltak a hitelintézetnél ezen időszakban, míg Budapesten 8 százalékkal süllyedt az átlagár. Vidéken a gazdagabb országrészekben jobban tartották magukat az árak. A felmérés szerint a fővárosban és vidéken is jelentős különbségek vannak az ingatlanok árai között.

Míg Budapesten 262 ezer forint négyzetméterenként egy lakás átlagos ára, addig Újpalotán 159 ezer, a Várban viszont 584 ezer forintot kell fizetni. A forgalmi adatokat tekintve igen kiábrándító eredményre jutott a felmérés. E szerint 2008 és 2010 között Budapesten 38, országos szinten 53 százalékkal csökkent az ingatlanforgalmazás, és akadnak települések, ahol csak néhány százalékos az ingatlanok forgási sebessége.

Főbb megállapítások

- Egyes kistérségekben 42 ezer, a budai várnegyedben 584 ezer forint az átlagos négyzetméterár

- Országos átlagban 6,9 százalékos áresés két év alatt

- Erős árcsökkenés a panellakásoknál

- A forgalom drasztikus visszaesése

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

- Országos átlagban 6,9 százalékos áresés két év alatt

- Erős árcsökkenés a panellakásoknál

- A forgalom drasztikus visszaesése -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.