BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Élénkülő hivatásturizmus

Az első három hónapban 90 nemzetközi rendezvény volt, ezeken több mint 17 ezren vettek részt

Már a válság előtti szintet is meghaladja a hazai hivatásturizmus: az év első három hónapjában 90 nemzetközi konferenciát rendeztek meg Magyarországon, ezeken összesen 17 ezren vettek részt, többen, mint az elmúlt három év hasonló időszakának bármelyikében. A szakmabeliek további lendületes fejlődésre számítanak.

Sorra rendezik a nagy nemzetközi kongresszusokat és konferenciákat hazánkban: jelenleg is tart a Hungexpón az Európai Bizottság ICT Proposers Day konferenciája 2500 információtechnológiai szakember részvételével, jövő szerdán pedig ugyanitt rendezik meg a TETRA Világkongresszust, amelyre 3000 vendéget várnak. Utóbbival szinte egy időben egy másik hasonló kaliberű esemény is lesz Budapesten: a jövő csütörtökön kezdődő, pénzügyi témájú 50. ACI Világkongresszus a Syma rendezvényközpontban. Május elején pedig itt tartották az EU-s egészségügyi miniszterek találkozóját és a WoHIT 2011 világkongresszust.

A magyarországi konferenciaturizmus fellendülését a Magyar Turizmus Zrt. Magyar Kongreszszusi Irodájának legfrissebb negyedéves statisztikája is alátámasztja. A felmérés szerint 2011 első három hónapjában összesen 90 nemzetközi konferenciára került sor Magyarországon, ezeken több mint 17 ezer fő vett részt. A regisztrált vendégek számát tekintve már a válság előtti szintet is meghaladta a hazai hivatásturizmus, ugyanis az elmúlt három év azonos időszakát túlszárnyalja ez az eredmény, a 2009-es adatot például közel 50 százalékkal.

A korábbi évek tendenciáját követve 2011 első három hónapjában is Budapesten (66,7 százalék) rendezték meg a legtöbb nemzetközi konferenciát. Magyarország féléves EU-elnökségének köszönhetően a vidéki települések közül Gödöllő (17,8 százalék) áll az élen. Továbbra is nagy népszerűségnek örvend Szeged (4,4 százalék) és Pécs (2,2), de egy-egy konferenciának Eger, Sopron, Székesfehérvár, Fehérvárcsurgó, Piliscsaba, Siófok és Zalakaros is otthont adott.

Ezen események több mint kétharmadát szállodákban rendezték meg, de folyamatosan nő az egyetemek, tudományos intézetek szerepe is, ahol egyre több alkalommal zajlanak nemzetközi konferenciák. Az események több mint ötödét egyéb helyszíneken, például kastélyokban vagy múzeumokban tartották. A statisztika szerint a nemzetközi konferenciák 4,4 százalékát – a több ezer fős rendezvények túlnyomó többségét – kongresszusi központokban tartják meg.

A piac felfutását tekintve egyáltalán nem meglepő, hogy a nagy vásár- és kiállításhelyszínek érdeklődése is felerősödött az elmúlt években a nemzetközi konferenciák megrendezése iránt. „Egyre nagyobb súlyt képviselnek a tevékenységünkön belül a konferenciák, kongreszszusok és különböző nagy céges rendezvények. Meggyőződésünk, hogy a vásárterület adottságainak köszönhetően ez lehet az egyik kitörési pont számunkra” – mondta a Világgazdaságnak Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója. Közlése szerint a tavalyi 3,24 milliárd forintos árbevételük 19 százaléka származott külső szervezésű kiállításokból, konferenciákból, rendezvényekből és szolgáltatásokból – a fennmaradó 81 százalékot a saját szervezésű kiállítások tették ki –, az idén azonban ez az arány eltolódhat a nem saját szervezésű események irányába. A részesedésük a forgalomból elérheti a 37 százalékot is, köszönhetően többek között annak, hogy a cég megerősítette a kongresszusi üzletágát. A vezérigazgató elmondta: a májusi konferenciákon kívül idén őszszel még két nagy nemzetközi orvoskongresszust bonyolítanak le: az EFNS az európai neurológusok, az Euroecho pedig kar-diológiai szakemberek kongresszusa – egyenként is több ezer fő részvételével. Kicsit távolabbra tekintve Ganczer Gábor elmondta, 2015-ig összesen 15 nagyszabású konferencia megrendezését pályázta meg a Hungexpo.

A Syma rendezvényközpontot működtető Syma + SD Kft. ez év május elején lépett ki a hazai és nemzetközi konferenciák és kongresszusok piacára, miután csaknem 200 millió forintos beruházás keretében egy 1800-2000 fő befogadására alkalmas konferencia-helyszínné alakították át a rendezvénykomplexum C csarnokát. „A fejlesztéstől azt várjuk, hogy a tavalyi 60-65 százalékról az idén 80-85-re nőjön a kihasználtságunk, köszönhetően annak, hogy már lényegesen nagyobb célközönséget tudunk kiszolgálni” – mondta akkor lapunknak Tóth Gábor, a központ ügyvezető igazgatója. Ennek megfelelően az idén az árbevételük további 10 százalékos bővülését várják a 2009-es mélypontot követő tavalyi 8-9 százalékos emelkedés után. A cég a 2010-es évet egyébként minimális üzemi nyereséggel zárta.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.