BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kevesebb mint felére csökkent a jegybanki veszteség

Az alapkamat csökkenésével párhuzamosan a jegybanki veszteség is csökkent. A Magyar Nemzeti Bank lassan visszatér a nyereséges működéshez.

Az alapkamat normalizálódásával a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vesztesége is nagyot zuhant, így az idei első fél évben 386 milliárd forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 999 milliárd forintos mínusszal.

mnb
Lassan visszatér a nyereséges működéshez az MNB / Fotó: Róka László

A jegybanki veszteséget a kamatkifizetések visszaesése mérsékelte: 448 milliárd forinttal, 38 százalékkal csökkent, miután a tavaly májusi 18 százalékról júniusra 7 százalékra vitte le az alapkamatot a jegybank

– írja a Bloomberg. Időközben további 50 bázisponttal mérséklődött az irányadó ráta. A jegybank vesztesége így tovább mérséklődhet, még ha a nyereséges működés visszatérte még a távolabbi jövő zenéje is.

Az MNB vesztesége részben még a jegybank kötvényvásárlási programjának eredménye, amire a koronavírus-járvány alatt és előtt került sor. A jegybank hétfőn azt is közölte, hogy 94,5 tonnáról 110 tonnára növelte Magyarország aranytartalékát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.