BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újra felütötte fejét a madárinfluenza Magyarországon

A Nébih figyelmeztetést adott ki, hogy Hajdú-Bihar és Fejér vármegyében több lúdnál kimutatták a madárinfluenzát. A vadmadarak akár az egész országban terjeszthetik a vírust, ezért a járványügyi fegyelem továbbra is országszerte kiemelt fontosságú.

A magas patogenitású madárinfluenza-vírus H5N1 altípusát mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma Hajdú-Bihar és Fejér vármegyében elhullott nyári ludakból. A vírus újbóli megjelenése miatt a hatóság hangsúlyozza a járványvédelmi intézkedések szigorú és következetes betartásának fontosságát.

Richest ancient settlement 'Golyazi' of Turkiye's Bursa, Újra támad a madárinfluenza, veszélyben a vadmadarak
Újra támad a madárinfluenza, veszélyben a vadmadarak / Fotó: Anadolu via AFP

A Nébih laboratóriuma a magas patogenitású madárinfluenzát két Hajdú-Bihar vármegyei és egy Fejér vármegyei elhullott nyári lúdból mutatta ki. Ebből is látható, hogy 

a vadmadarak közvetítésével az ország bármely pontján megjelenhet a vírus, ezért a járványügyi fegyelem továbbra is országszerte kiemelt fontosságú.

A Nébih felhívja az állattartók figyelmét, hogy egy újabb madárinfluenza-járvány megelőzéséért mindent meg kell tenni. A járványvédelmi minimumfeltételekről szóló 3/2017-es országos főállatorvosi határozat továbbra is érvényben van. Az abban leírtak betartása minden baromfitartó számára kötelező. Ennek értelmében a baromfikat zárt helyen kell etetni, itatni, valamint a takarmányt és az állatok almozására használt anyagokat is zárt helyen kell tárolni. 

A vírus vadon élő madárról baromfira történő terjedésének elkerülésére kiemelt jelentőségű a szárnyasok és vadon élő madarak találkozási lehetőségének minimálisra csökkentése. A járványvédelmi minimumfeltételek és további hasznos információk elérhetők a Nébih tematikus honlapján.

Az amerikai szárnyasokat is fenyegeti a madárinfluenza

A baromfik beoltásának engedélyezését kérik a Biden-adminisztrációtól az amerikai gazdák, hogy ezzel szálljanak szembe a madárinfluenzával. A 67 milliárd dolláros baromfiiparágat idén először kettős veszély fenyegeti, hiszen 

a tejágazatban is terjed a betegség a tehenek körében, 

miközben a vándormadarak is hamarosan útra kelnek. A 2022-ben kirobbant madárinfluenza-járvány miatt több mint 100 millió csirkét és pulykát kellett már leölni, így ez a legpusztítóbb járvány az amerikai szárnyasok körében.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.