BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
ROMANIA-WEATHER-FREEZING RAIN-FEATURE
vihar románia
bukarest

Ítéletidő a szomszédban: fákat kicsavaró vihar és havazás Romániában

Romániában fákat és villanypóznákat döntött az útra, udvarokat és pincéket árasztott el az országon hétfőre virradóra átvonuló vihar. A magashegyi utakon pedig hóvihar akadályozza a közlekedést.

Bár a hatóságok elővigyázatosságból a vihar miatt négy megye 28 településének több mint 6000 lakosát evakuálták vasárnap az alacsonyabban fekvő, főként a korábban árvíz sújtotta területekről, a lehullott csapadék ezúttal sehol sem okozott jelentős áradást.

ROMANIA-WEATHER-FREEZING RAIN-FEATURE
vihar románia
bukarest
A vihar sok fát megrongált / Fotó: AFP

A román katasztrófavédelem hétfői összegzése szerint az ország mintegy háromnegyedéből, 116 településről jeleztek viharkárokat. A tűzoltókat főleg közutakra, vasúti pályákra dőlt fák eltávolításához riasztották, amelyek 14 autót és ingatlant rongáltak meg. Több helyütt elárasztott aluljárókból, pincékből és udvarokról kellett kiszivattyúzni a vizet. A Kovászna megyei Gidófalva térségében nyolc felnőttet és három gyermeket mentettek ki, miután autóikkal elakadtak egy erdei úton.

Az erős szél villanyvezetékeket tépett le az ország déli és délkeleti megyéiben.

Majdnem 28 ezer fogyasztó maradt áram nélkül hétfő reggelre, miután az éjszaka folyamán közép- és kisfeszültségű hálózatok rongálódtak meg. A magasabb hegyekben havazott. Hóekékkel takarítják és csúszásgátlóval szórják az utat a Fogarasi-havasokon átvezető Transzfogaras, illetve a Paring-hegységet átszelő Transzalpina országúton, ahol az útburkolatra lerakódott és ráfagyott vékony hóréteg nehezíti a közlekedést.

A meteorológiai intézet hétfőre elsőfokú riasztást adott ki Románia keleti felére, valamint a Keleti- és Déli-Kárpátokra, ahol óránként 70–90 kilométeres sebességű széllökések, jelentős mennyiségű csapadék, a hegyekben havaseső és havazás várható. A vízügyi hatóságok harmadfokúról másodfokúra csökkentették hétfőn a riasztási szintet a szeptember 14-i árvíz által sújtott Galac megye folyóin, több moldvai folyón pedig továbbra is elsőfokú a készültség.

Az országot a vihar mellett az árvíz is sújtja

Galati és Vrancea megyék sok települését érinti a vasárnap kiadott evakuálási parancs, melyet az árvízveszély és az Ashley vihar indokol. Az evakuálás határideje vasárnap este 8 óra.

A Galati Megyei Tanács elnöke, Costel Fota elmondta, hogy 1500 embert mozgósítottak, s a megyében az árvíznek kitett családok közel 90-95 százalékát evakuálták. Mint mondta: van egy ügyük Cudalbiban, ahol a lakók semmilyen körülmények között sem akarják elhagyni a házat, s közölték, hogy felköltöznek a padlásra, s ott próbálják átvészelni az árvizet. Itt a csendőrség intézkedik. Emellett sokan önkéntesen távoztak az árvízveszélyes területekről. Elrendelték a gátak homokzsákokkal történő megerősítését Galati és Vaslui megyékben.

Több tucat településen hétfőn iskolai szünet lesz.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.