BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Átszakíthat egy gátat a Helene hurrikán, több tucat ember meghalt

A Helene hurrikán tovább pusztít az Egyesült Államokban. Már 49 ember életét vesztette, több államban árvíz alakult ki. Sok település áram nélkül maradt. A Helene hurrikán 4-es erősségű.

Dél-Karolinában, Georgiában, Floridában, Észak-Karolinában és Virginiában is áldozatokat szedett a Helene hurrikán. A 4-es erősségű viharnak legalább 49-en estek áldozatul. Tennessee államban olyan mértékű az áradás, hogy a Nolichucky-gát átszakadhat.

Helene hurrikán
A modern Amerika legnagyobb vihara a Helene hurrikán / Fotó: AFP

Az Országos Meteorológiai Szolgálat közölte, hogy a gát kezelőszemélyzete figyelmeztetett a lehetséges gátszakadásra. Bár a csapadék jelentős része már elvonult, még így is számottevő eső eshet. Az államban a folyók vízszintje a kritikus szint fölé emelkedett. A jelentés szerint, ha a gát átszakad az katasztrófához vezethet – írta meg a CNN.

Több megyében kivezényelték a nemzeti gárdát a mentési munkálatokhoz.

Észak-Karolina kormányzója azt mondta, hogy a Helene hurrikán az Egyesült Államokat sújtó legrosszabb vihar a modern történelemben. Az államban az eső, az árvíz és a rendkívül erős szél mellett még földcsuszamlás is történt. Szerda reggeltől péntekig több mint 2 méter csapadék hullott a terület hegyvidéki részein. Asheville városban a vihar miatt kijárási tilalmat rendeltek el.

Az Egyesült Államok keleti részén legalább 3 millióan maradtak áram nélkül. A vihar miatt több területen ellehetetlenül az utazás és sok szolgáltatás. A csomagküldő szolgáltatások nem tudnak működni a Helene sújtotta államokban. A keleti régióban sok vonatot töröltek, az árvíz és a földcsuszamlások több száz közutat pusztítottak el.

Az amerikai hurrikánkutató központ azt írta, hogy a Helene kezdi elveszíteni a hurrikánokra jellemző tulajdonságokat és egyre inkább átalakul egy poszttrópusi ciklonná. A központ felhívta rá a lakosság figyelmét, hogy a Helene elvonulása után is nagyon óvatosnak kell lenni, mivel az utóhatások is életveszélyesek.

Lecsapott Floridára a Helene hurrikán, halálos áldozatok is vannak – videó

Az idei legerősebb vihar közelít Florida partjaihoz. A helyi hatóságok súlyos károk lehetőségére és életveszélyes helyzetre figyelmeztették a lakosságot. A hurrikán áradást is hozhat.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.