BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyar céggel fogott össze az Amazon: új lendületet kaphat a régiós felhőszolgáltatás

A TC2 az első felhőszolgáltatásokkal foglalkozó cég, akivel az Amazon Web Services partnerséget kötött a régióban, most pedig négy éves stratégiai együttműködési megállapodást írta alá. A TC2 célja, hogy minél több vállalatnak segítsenek áttérni a felhő alapú digitalizációra Magyarországon és a határon túlon is.

A TC2 és az Amazon Web Services (AWS) a nyáron kötöttek négy évre szóló stratégiai együttműködési megállapodást, melynek fő céljai közé tartozik, hogy Kelet-Közép, valamint Délkelet-Európában megismertessék a vállalatokkal a legfejlettebb felhőmegoldásokat és felhőszolgáltatásokat, és felgyorsítsák a digitalizációs folyamataikat. Ennek kapcsán adott interjút a Világgazdaságnak Ákos György és Révész Róbert, a TC2 két társalapítója. 

TC2, Révész Róbert, Ákos György
A TC2 az Amazon Web Services első partnere a régióban / Fotó: Gergely Máté / Világgazdaság

Mit jelent a felhőszolgáltatás 2024-ben?

„Ha ma kinyitunk egy böngészőt és úgymond össze szeretnénk állítani egy vállalati informatikát, akkor az egészet akár percek, órák, vagy napok alatt fel lehet építeni, ha megvan a megfelelő szaktudás. Mindazok az informatikai hardver- és szoftverelemek, valamint szolgáltatások, amik működtetik a vállalati üzletet, az intézmények folyamatait, azok ma már elérhetőek” – mondta Révész Róbert. Társa, Ákos György hozzátette, hogy miután ezek a termékek és szolgáltatások egyre komplexebbek, a kiépítésük is nagyobb, naprakész tudást igényel, és így bizony magasabb bérköltségekkel kell számolnunk:

Amennyiben ezek a nagy tudású emberek csak egy gyár informatikáját működtetik, akkor természetesen költségesebb is lehet, mint amikor a gyár egy központtól veszi a szolgáltatást. Fajlagosan az egy gyárra eső költség lényegesen kisebb is lehet.

Hozzátette, hogy a centralizált felhőszolgáltató központ adott esetben sokkal minőségibb és biztonságosabb szolgáltatást nyújt, mint a kisebb szolgáltatók, vagy az in-house támogatás, hiszen drágább termékek használatát is meg tudják engedni és a szolgáltatások mögött magasabb tudással rendelkező felhős szakemberek vannak/lehetnek, hiszen a költségek nagyon sok ügyfélre kerülnek szétosztásra.

A TC2 társalapítói elmondták, hogy az egyik legfontosabb felhőszolgáltatás az üzemeltetés, ami már rég nem úgy néz ki, hogy az informatikus kábeleket pakolgat, lemezeket cserél és karban tartja a fizikális szervereket – mindez mára már szoftverészet lett, programozás. „Ma a felhőbe kódot írunk, ami az ott lévő százezer komponenst egymás mellé rendeli. Régen azt láttuk, hogy amikor két-három szervert összekötöttek, kábel-kavalkád született, ma mindezt a kódok fogják össze” – magyarázta Ákos György. 

Leegyszerűsítve, ma a felhőszolgáltatások a nagy vállalatok mögötti szív és agy, 

amik működtetik a céget és tárolják az adatait, amelyeket bármikor lehet bővíteni, de az üzlet visszaesése esetén „letekerhetők”, a használatarányos modell lehetővé teszi az üzletmenethez illeszkedő költségfelhasználást.

A TC2 és az AWS partnersége

A TC2 története akkor kezdődött, amikor Ákos György eldöntötte, hogy publikus felhővel szeretne foglalkozni, ekkor pedig négy lehetséges partner közül az Amazonra esett a választás. Elmondása szerint a partnerség alapja az volt, hogy ők ezzel a technológiával szerettek volna foglalkozni – hiszen már akkor is és azóta is az AWS e terület egyértelmű vezetője -, másrészt az AWS-nek nem volt partnere a régióban. A közös munkát természetesen széleskörű tájékozódás előzte meg, amiből kiderült, hogy 

a tudástranszfer már nem 30 év, hanem azonnal elérhető a legfejlettebb szolgáltatás, ami jelen esetben a felhő.

Érdekesség, hogy bár a nagy Amazonnak a leányvállalata az AWS, viszont a mai napig vevője és megrendelője is. Az AWS szolgáltatásai nagyon nagy százalékban az anyacég üzleti igényeinek segítésén, támogatásán alapulnak. A TC2 többek között ezeket a megoldásokat, szolgáltatásokat szeretné terjeszteni Európa közép-keleti és délkeleti részein.

Az együttműködés célja

A TC2 célja mindig is az volt, hogy a felhőszolgáltatásokat, mint elérhető innovációt vonzóvá tegye. Révész Róbert elmondta, hogy számukra továbbra is célpiac Magyarország, 

minél több magyar vállalat digitalizációját szeretnék támogatni AWS alapon.

Az együttműködés arról szól, hogy hogyan tud a TC2 más régiókat is bevonni ebbe a fejlődésbe: az AWS partneri alapon nyújtja a technológiát, a kellő felkészültségű partnereknek pedig felajánlja, hogy a technológiájukkal más piacokra is beléphetnek. 

Jelen esetben természetesen a TC2 ez a felkészült partner, 

az együttműködés keretén belül pedig a TC2 és az AWS együtt lépik át Magyarország határát, 

egyelőre elsődlegesen a Balkán-félszigetre. Délkelet-Európa régiójában is az a cél, hogy minél több vállalatnak segítsenek áttérni a felhő alapú digitalizációra. A TC2-nek továbbra is célja, hogy Magyarországon és a régióban is ők legyenek a szakmailag legkompetensebb partner, és hogy egyre több, a vállalati igényekre már specializált csomagot tudjanak ajánlani.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.