BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
-

Osztrák választások: megvan a győztes, de nagy kérdés a hogyan tovább

Ausztria az egy főre jutó bruttó hazai termék alapján Európa egyik leggazdagabb országának számít, de az elmúlt negyedévekben csökkent a gazdasága. Így aztán bárki is alakítja a következő kormányt a választás után, a politikai kihívások hosszú listájával kell szembenéznie.

A végeredmény szerint a Szabadságpárt (FPÖ) a szavazatok 29,2 százalékát kapta meg, és 58 képviselőt küldhet az osztrák parlament alsóházába, a nemzeti tanácsba. Az Osztrák Néppárt (ÖVP) második lett 26,5 százalékkal, 52 politikust delegálhat a törvényhozásba. A harmadik szociáldemokrata párt (SPÖ) 21 százalékkal 41 mandátumot, a liberális NEOS 9 százalékkal 17, a 8 százalékot szerző zöldek pedig 15 mandátumot szereztek.

osztrák választások ausztria fpö szaabdságpárt
Az FPÖ aratott győzelmet az osztrák választáson / Fotó: AFP

A voksolás két nagy vesztesének az Osztrák Néppárt és a zöldek számítanak: az előbbi 19, az utóbbi 11 mandátumot bukott. A 9 milliós Ausztria az Európai Unió kisebb országaihoz tartozik, de kiemelkedő szerepet játszik semlegessége és földrajzi elhelyezkedése miatt. A kontinens középpontjában elhelyezkedő állam, fontos folyosót képez az észak–déli kereskedelemben.

A keleti és délkeleti határai miatt pedig a migrációs hullám egyik kapujaként szolgál a gazdagabb tagállamok irányába. Ugyanakkor a kontinens hetedik legélhetőbb országaként, egy főre vetítve több migránst fogadott be, mint bármely más tagállam. A kampányt a bevándorlás, a gazdasági lassulás, az orosz–ukrán háború és az infláció uralta.

Milyen koalíciók jöhetnek a választás után?

Az FPÖ történelmi győzelmet aratott, de nagy kérdés, hogy kivel kormányozhat. A NEOS, a zöldek és a szociáldemokraták már kizárták a koalíció lehetőségét, míg a hivatalban lévő kancellár, a néppárti Karl Nehammer úgy nyilatkozott, hogy lehetetlen kormányt alakítani olyan politikussal, aki szereti az összeesküvés-elméleteket.

Elméletben a két jobboldali párt összefoghat, és kényelemes többséget szerezhet a 183 fős nemzeti tanácsban, azonban a Szabadságpártot irányító Herbert Kickl kormányfő szeretne lenni, amit az ÖVP nem fogad el. Pedig a két párt már többször is együtt irányította nyugati szomszédunkat, legutóbb 2017 és 2019 között.

Egy másik lehetőség, hogy a Néppárt a szociáldemokratákkal alkot egyfős többséget, amibe a zöldeket vagy a liberálisokat is bevehetik. Ez viszont a pártok különböző elképzelései miatt könnyen megbukhat.

Irigyelt ország lassuló gazdasággal

Ausztria az egy főre jutó bruttó hazai termék alapján Európa egyik leggazdagabb országának számít, de a második negyedévben 0,6 százalékkal zsugorodott az előző év azonos időszakához képest. Ez már az ötödik egymást követő negyedév, amikor visszaesett a GDP. Az sem segít, hogy decemberben valószínűleg leállnak az olcsó orosz gázszállítmányok.

Az ugyanakkor jó hírnek számít, hogy az éves inflációs ráta augusztusban 2,3 százalékra lassult az előző havi 2,9 százalékról, ami enyhébb az eredetileg becsült 2,4 százaléknál. Ez egyben a legalacsonyabb ráta 2021 áprilisa óta. Ugyanakkor a kiskereskedelmi forgalom júliusban 1,1 százalékkal csökkent éves összevetésben.

Borús jövőkép előtt áll Ausztria: évekbe telhet az árvízkárok helyreállítása

Hatalmas károkat okozott Ausztriában az árvíz. Alsó-Ausztria tartomány kormányának elnöke szerint évekbe telik, mire az árvízkárokat helyre tudják állítani. Budapesten a következő napokban tetőzik a Duna. Az osztrák fővárost, Bécset is körbeölelő Alsó-Ausztria tartományt különösen súlyosan érintette az árhullám.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.