BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább bővült a szállodák forgalma

A vendégek és vendégéjszakák száma is egyformán 5,9 százalékkal nőtt január–márciusban a kereskedelmi szálláshelyeken, az árbevétel pedig 6,6 százalékkal. A hotelek teljesítménye ennek ellenére még a 2006–07-es szintet sem éri el.

Közel 6 százalékkal nőtt a vendégek és vendégéjszakák száma idén január–márciusban a hazai kereskedelmi szálláshelyeken az előző év hasonló időszakához képest, a szálláshelyek bruttó összárbevétele pedig 6,6 százalékkal, 43 milliárd forintra emelkedett az első negyedévben – derül ki a KSH által tegnap kiadott gyorsjelentésből.

A belföldi vendégek száma 4,5 százalékkal nőtt, a külföldi vendégek száma 7,6 százalékkal emelkedett. A KSH adatai szerint a belföldiek 5,1, a külföldiek 6,7 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken, mint a múlt év első negyedében. A forgalom 86 százalékát képviselő szállodák vendégforgalma mindhárom hónapban élénkült, ebben a négycsillagos, illetve a wellness-szállodák teljesítménye volt meghatározó, mind a külföldiek, mind a belföldiek esetében.

A KSH jelentése szerint hazánk soros uniós elnöksége várhatóan jelentős turisztikai forgalmat és bevételeket generálhat hazánk számára. Az elnökség keretében a külföldről érkező vendégek elsődleges úti célja Budapest, a főváros szállodáiba érkező külföldi vendégek és az általuk eltöltött éjszakák száma 6, illetve 4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Azoknál a konferenciaszállodáknál azonban, amelyeket kijelöltek az elnökség rendezvényeire érkező vendégek fogadására – ezek négy-, illetve ötcsillagos egységek –, a külföldi vendégek száma nyolcszorosára, az általuk eltöltött éjszakák száma pedig több mint tízszeresére emelkedett.

„Nagyon örülünk annak, hogy a tavalyi számokhoz képest pozitív elmozdulás volt a szálláshelyek forgalmában, örömünnepre azonban még nincs okunk. Egyrészt a növekedés a tavalyi nagyon alacsony bázishoz képest következett be, másrészt a bővülés üteme elmarad a 8 százalék körüli nyugat-európai átlagtól, illetve a térségbeli közvetlen versenytársainkétól is” – kommentálta a Világgazdaságnak a friss adatokat Erdei János, a Magyar Szállodaszövetség elnöke.

Hozzátette: gyakorlatilag még mindig a 2006–07-es szint alatt van a hazai szállodák teljesítménye. Emlékeztetett arra is, hogy egy friss felmérés szerint a magyar hotelek a jövedelmezőségi mutatóik tekintetében Európa sereghajtói közé tartoznak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.