BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kevesebb, de hatékonyabb munka kell, tanulással

Megoldás. A rövidebb munkanap és a dolgozók képzésére fordított beruházás az üzleti siker kulcsa – állítják szakértők. A Kingston Smith and Cranfield School of Managementtől származó jelentés értékelte a „bajnok” szervezeteket – vagyis a leggyorsabban növekvő cégeket – a „statikus” megfelelőikkel – az éppen csak a víz felszínén megmaradni képes vállalatokkal – szemben. Azt találták, hogy a sikeres menedzserek több mint háromnegyede 35–55 órát dolgozik hetente, míg a legsikertelenebbek 86 százaléka 45–70 órányit. Hasonlóképpen: a „bajnok” cégeknél tízből kilenc főnök úgy véli, az alkalmazottak minősége volt a legfontosabb tényező a pénzügyi mutatóik kedvező alakulásában.

A „statikus” vállalatok vezetőinek mindössze a fele értett ezzel egyet. A prosperáló cégek nagyobb hajlandóságot mutattak a személyzet képzésébe történő invesztálásra. Összesen 85 százalékuk a társaság pénzforgalmának 2 százalékát fordította képzésre. Ez a legsikertelenebb vezetők által irányított cégek alig 40 százalékánál volt így. A dolgozók kiemelése, a visszajelzések összegyűjtése és a profit megosztása a „bajnokok” népszerű technikái közé tartoztak.

Egy magyar kisvállalat vezetője az adatokat hallva a következőket mondta: „Az egyik barátom, akinek szintén saját cége van, egész nap robotol. Állandóan kimerült és rossz a hangulata. Soha nem jut ideje az alkalmazottai képzésére. Azzal, hogy ilyen keményen dolgozik, tetézi a problémákat, nem megoldja azokat. Egyszerűen nem képes belátni, hogy kevesebb munkával jobb eredményeket érhetne el. A korábbi, multinacionális vállalatnál befutott karrieremből két dolgot hoztam magammal: ez pedig a visszajelzés és a fejlesztés. Ezek az én titkos fegyvereim, amelyekkel motiválom az alkalmazottaimat. A hatékony delegálással felhatalmazást adok a kollégáknak, hogy képesek megoldani komoly feladatokat is, a jól végzett munkát pedig megdicsérem, ha kell konstruktív kritikát gyakorlok. A fejlesztés pedig nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a gyorsan változó világban jók és egyre jobbak legyünk.”

A kutatás adatait Magyarországon is érdemes megfontolni. Felesleges a munkaidő letöltését megkövetelni, ha a dolgozó hatékonyan, kiválóan végzi a feladatait – fogalmazott Vargha Mihály szervezetpszichológus. Hozzátette: természetesen ez a hozzáadott értékű munkahelyekre igaz, egy gyártó cégnél elképzelhetetlen. Annak bizonyítására, hogy a munkatársak fejlesztése mennyire lényeges, elég egyetlen aforizmát idézni egy amerikai politikustól, Robert Green Ingersolltól: „Rá kell ébrednünk, hogy a nemtudás az egyetlen rabszolgaság.” n VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.