BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Digitalizált dokumentumok

Még nem érte el a válság előtti szintet, de már stabilizálódik az irodai dokumentumkezelő berendezések (nyomtatók, másolók stb.) hazai piaca. Új jelenség viszont, hogy egyre többen spórolnak úgy, hogy a Nyugat-Európában kiselejtezett eszközöket veszik meg némi felújítás után. Virágzik a kellékanyagok szürkepiaca is.

Több nyomot is hagyott a gazdasági válság az irodatechnikai berendezések magyarországi piacán. Egyfelől mind az értékesített darabszám, mind a gyártók ebből származó bevétele az elmúlt három évben jelentősen visszaesett. Az IDC piackutató kimutatása szerint ez év első negyedére vonatkozóan a három esztendővel korábbi eladásokhoz képest darabszámban még mindig 24 százalékos visszaesés figyelhető meg, ez mintegy harmadával kevesebb bevételt hozott a márkák hazai képviselőinek. Másfelől az elmúlt évek válságának egy speciális – jellemzően kelet-európai – hozadékaként megjelentek a Nyugat-Európában leselejtezett és felújított nyomtatók, fénymásolók, de terjednek az újratöltött kellékanyagok is – mondja Miskei Gábor, a HP Magyarország vezérigazgató-helyettese. Ez utóbbiak tapasztalataik szerint már az állami szektorban is megjelentek. Hozzáteszi: míg az első jelenség jellemzően „piaccsökkentő”, s a nagy nyomtató- és fénymásolócégek hazai pozícióját rontja, a másik szerinte kimondottan rövid távú gondolkodásmódot tükröz. A nem eredeti kellékanyagok használatának veszélyei mellett közép- és hoszszabb távon a nyomtató- és fénymásolóárak növekedését, a nyomtatás minőségének jelentős romlását vonja maga után. És akkor még nem beszéltünk a nem ellenőrzött körülmények között utántöltött termékek jelentette egészségügyi kockázatokról – húzza alá.

Az elmúlt három évet vizsgálva azonban már kedvező jelek is látszanak a piacon, amely lassan elindult a stabilizálódás útján. A nyomtató- és multifunkciós berendezések (MFP) teljes piaca 2009–10-ben darabszámban 13, a bevételt tekintve pedig 0,2 százalékkal nőtt.

Ezzel együtt a krízisre vezethető vissza az is, hogy az irodai dokumentumkezelő berendezések piacának a minőségét jelző egyfunkciós-multifunkciós nyomtatói arány, illetve a fekete-fehér és színes nyomatok aránya Magyarországon továbbra sem tudta megközelíteni az uniós átlagokat – mondja Lipták Zalán, a Xerox Magyarország szolgáltatási üzletágának a vezetője. Magyarországon továbbra is a kisebb tudású nyomtatók a kelendőbbek, illetve továbbra is fekete-fehérben nyomtatunk. Jellemző tendencia még – elsősorban a kisebb vállalkozások és a lakossági fogyasztók körében –, hogy a vevők a legkisebb egyszeri költséggel járó megoldásokat keresik, és kisebb jelentőséget tulajdonítanak a hosszú távon sokkal fontosabb üzemeltetési költségeknek – hangsúlyozza.

A HP tapasztalatai szerint a maximum tucatnyi nyomtatót használó kis és közepes cégeknél még egyáltalán nem jellemző a külső üzemeltetés. Itt egyértelmű trend a gazdaságosság felismerése – a forint/oldal paraméter, a jó szervizháttér és a garanciális feltételek. Érdekes, hogy a környezettudatosság csak szavakban jelenik meg, a hazai kkv-k nem szívesen fizetnének felárat a környezetbarát nyomtatókért.

A nagyvállalatok körében egyértelmű trend bontakozott ki az elmúlt években. Egyre több nagy cég dönt a klasszikus kiszervezés mellett. Sok társaság a külföldi anyacég döntése nyomán, mások viszont egyértelműen költségmegfontolások miatt választják ezt a lehetőséget. A nyomtatás kiszervezése általában együtt jár a ma oly divatos nyomtatókonszolidációval, távmenedzselt nyomtatási szolgáltatásokkal. Általánosnak mondható viszont, hogy míg ezeket az alapelveket, magát a költségcsökkentést meg tudják fogalmazni a nagyvállalatok, egyáltalán nem áll rendelkezésre információ, vagy csak nagyon kevés a nyomtatás teljes valódi költségét illetően – hangoztatja Miskei Gábor.

Az állami szektorra az elmúlt másfél év takarékossági intézkedései nyomják rá bélyegüket. Itt egyértelmű a nagyarányú viszszaesés, érdemi hardverberuházás ebben az időszakban nem nagyon történt. A közbeszerzések újbóli beindulásával a helyzet őszre várhatóan változik, de az erre szánt büdzsé nagysága és behatároltsága miatt fékezett hatású lesz.

A világ fejlettebb gazdaságaiban már a digitális dokumentumkezelési eljárások az uralkodók, amelyeket szolgáltatás formájában vesznek igénybe a cégek. A Xerox tapasztalatai szerint már Magyarországon is inkább a digitális adatkezelésre mutatkozik igény, mintsem a hagyományos papíralapúra – emeli ki Lipták Zalán.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.