BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lehet negyedik szolgáltató

Újabb szolgáltatót vár a magyarországi mobilpiacra a kormány. Ez derül ki a tegnap nyilvánosságra hozott kormányrendeletből, amely szabályozza a frekvenciák felhasználási lehetőségeit is.

Hetekkel az unió által elvárt végső határidő után hozta meg a kormány a mobilfrekvenciák felosztásáról és felhasználásáról szóló rendeletét. Ennek nyomán 2011 második felében megindul az eddig ki nem használt frekvenciasávokra vonatkozó eljárás. A kormányrendelet lehetővé teszi, hogy a 900 MHz-hez tartozó frekvenciatartományok értékesítése során a jelenleg szabad 10,8 MHz-nyi frekvenciablokkból 5 MHz-re olyan szolgáltató licitálhasson, amely eddig nem volt jelen a magyarországi mobilpiacon. Ezzel a kabinet célja, hogy tovább élénkítse a versenyt. Ám ha erre a frekvenciablokkra végül nem érkezik az állam számára elfogadható ajánlat, akkor az teljes egészében feloszthatóvá válik a három jelenlegi szolgáltató között. Az értékesítés a tervek szerint árverés útján valósul meg.

Eddig információink szerint nyilvánosan csak a többmilliárdos kötvénykibocsátásban lévő Business Telecom Kft. jelezte, hogy indulna a negyedik hazai szolgáltatóra kiírandó pályázaton. (A nálunk még nem jelen lévő nagy európai szolgáltatók szándékairól nem tudni, de a legutóbbi, 2008-as tenderen nem indultak.)

A negyedik szolgáltatóval kapcsolatban igen megosztott az ágazat. A piacon lévő mobilszolgáltatók értelemszerűen nem üdvözlik azt, mondván, a verseny a mobilpiacon már most is igen éles. Ezt jól érzékeltetik az előfizetők kegyeiért megjelenő újabb és újabb szolgáltatások, valamint a folyamatosan csökkenő tarifák.

A negyedik piaci szereplő megjelenését támogatók érvei szerint a háromszereplős piacon a verseny keretek között marad. A szolgáltatók hosszú távú egymás mellett élésre rendezkednek be, nem céljuk a versenytárssal folytatott erőteljes küzdelem, mivel ez valamennyiük profitját negatívan érintené.

Aktívabb állami szerepvállalást tartana szükségesnek a hazai mobilpiaci verseny élénkítéséhez a Capitol Consulting Group. A tanácsadó cég szerint az állam a saját vállalatainak gerinchálózatával teremthetné meg a negyedik szolgáltató hálózatának alapját, amelyet aztán virtuális operátoroknak adna bérbe. A jelenlegi három hazai mobilszolgáltatóval azonos státusú – infrastruktúrát is építő – újabb szereplő megjelenésére ugyanakkor szerintük a mintegy 180 milliárd forintos beruházási igény miatt kevés az esély, főleg, hogy a távközlési szolgáltatókat még különadó is sújtja. Ráadásul a hangpiac stagnál, profitot igazán csak a mobilinternet termel.

A szakértők további érdekes megállapítása, hogy a nemzetközi gyakorlat szerint önmagában a több szereplő nem feltétlenül hoz nagyobb (ár)versenyt. Ez legfeljebb az egy főre eső bruttó hazai termékkel (GDP) hozható szorosabb korrelációba, vagyis ahol többet tudnak az emberek telefonálásra költeni, oda szívesebben mennek az új szolgáltatók is.

Az új kormányrendelet kitér a frekvenciák felhasználásának a mikéntjére is. Az új szabályozás eredményeként az eddig a 2G-hálózatokban használt 900 és az 1800 MHz-es sávot is fel lehet használni az újabb mobil-adatátviteli technológiákra, az UMTS-re és az LTE-re, valamint a vezetékes és mobilinternetre egyaránt alkalmas mikrohullámú WiMAX szabványra. (A mobilszolgáltatóknak ugyanis az új generációs szolgáltatások számára eredetileg fenntartott 2,1 GHz-es frekvencián igen költséges a kapacitások növelése. A cellák viszonylag kis mérete miatt jóval több bázisállomásra van szükség. )

A szabályozás a digitális professzionális rádiórendszerek (TETRA) polgári, nyilvános felhasználásához szükséges feltételeket is megteremti a 410–430 MHz sávban. Ennek nyomán a jövőben helyi, regionális vagy országos szinten is lehetővé válik a lehallgatásbiztos civil diszpécserrendszerek létrehozatala.

Szolgáltatói reakciók

Magyar Telekom: „A széles sávú mobilhálózat fejlesztésében a generációváltáshoz további frekvenciákra is szükség van. Magyarország alapvető érdeke, hogy a rendelkezésre álló szabad frekvenciasávokat mielőbb hasznosítsa. Bízunk abban, hogy az értékesítés olyan megoldást eredményez, amely tovább növeli az ország versenyképességét. Reméljük, hogy a mobilhálózati fejlesztéseinket megvalósíthatjuk az elnyert frekvenciák felhasználásával.”

Telenor: „A Telenor üdvözli az új rendeletek megjelenését, mivel ennek köszönhetően a mobilszolgáltatók minden eddiginél több ember számára biztosíthatnak széles sávú mobilinternetet. A Telenor már megkezdte az új generációs hálózat fejlesztését, és elegendő szabad kapacitással rendelkezik az LTE azonnali és teljes körű bevezetésére. Figyelembe kell venni ugyanakkor, hogy az új technológia igénybevételéhez LTE-képes telefonokra és egyéb mobileszközökre is szükség van.”

Vodafone: „Örülünk, hogy lehetővé válik az eddig csak GSM-re használható sávokon az új technológiák megjelenése. Várjuk, hogy a 900 Mhz-es sávra vonatkozó pályázat feltételei mielőbb nyilvánosságra kerüljenek.”

Telenor: „A Telenor üdvözli az új rendeletek megjelenését, mivel ennek köszönhetően a mobilszolgáltatók minden eddiginél több ember számára biztosíthatnak széles sávú mobilinternetet. A Telenor már megkezdte az új generációs hálózat fejlesztését, és elegendő szabad kapacitással rendelkezik az LTE azonnali és teljes körű bevezetésére. Figyelembe kell venni ugyanakkor, hogy az új technológia igénybevételéhez LTE-képes telefonokra és egyéb mobileszközökre is szükség van.”

Vodafone: „Örülünk, hogy lehetővé válik az eddig csak GSM-re használható sávokon az új technológiák megjelenése. Várjuk, hogy a 900 Mhz-es sávra vonatkozó pályázat feltételei mielőbb nyilvánosságra kerüljenek.” -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.