BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már duplázni készül a győri Audi - Ennyi támogatást kapnak

Noha csak most kezdődött a győri Audi gyár bővítése, ám már az épülő új egység megkétszerezéséről tárgyal a kormány és a német konszern

Eddig arról volt szó, hogy 2013-tól évente 125 ezer gépkocsi hagyja el a gyártósorokat. Azonban a kormány és az Audi AG tulajdonosa, a Volkswagen konszern már arról tárgyal, hogy az új üzemet is bővítsék, így öt év múlva az Audi Hungaria Motor Kft. elméleti autógyártó kapacitása elérheti az évi 300 ezer darabot.

A fent említett 125 ezer gépkocsi ugyanis egy óvatosan megszabott termelési terv: valójában az Audi a hivatalosan csütörtökön kezdődött építkezés engedélyezéséhez szükséges beadványokban 160 ezres kapacitású gyár létrehozását jelölte meg. Ennek megkétszerezésének feltételeiről folynak a háttértárgyalások.

Mint arról beszámoltunk, hivatalosan megkezdődött az Audi Hungaria bővítése, amely révén az eredetileg tervezettnél háromszázzal több, 2100 munkahely létesül. Csütörtök délelőtt Orbán Viktor az Audi AG igazgatótanácsának elnöke, Rupert Stadler társaságában helyezte el az új győri gyár alapkövét. A most kezdődött beruházáshoz az állam 11,2 milliárd forintos támogatást nyújt.

Az Audi AG több mint 900 millió eurót szán a fejlesztésre, amely révén a motorgyártás mellett eddig csupán sportkocsikat összeszerelő Audi Motor Hungaria teljes gyártási folyamatot lefedő autógyárrá bővül: 2013-tól évente 125 ezer jármű hagyja el a gyártósorokat, mégpedig úgy, hogy az eddigiekkel szemben nem Ingolstadtból érkeznek az alkatrészek és a karosszériadarabok. A felépítendő karosszériagyár, a lakkozóüzem és a járműszerelde mellett az újonnan vásárolt 200 hektárnyi területen egy présüzem is épül.

Minderre azért van szüksége a német vállalatnak, hogy ki tudja elégíteni modelljei irénti egyre élénkülő keresletet. "Ez a gyárbővítés jelentős mérföldkő növekedési stratégiánkban" – hangsúlyozta Rupert Stadler, hozzáfűzve: "A beruházással hosszú távon biztosítjuk nemzetközi versenyképességünket és a helyi foglalkoztatást."

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.