BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jöhet a negyedik szolgáltató

Az állam bízik abban, hogy hamarosan lesz tőkeerős új szereplője a hazai mobilpiacnak

Újabb szolgáltatót vár a magyarországi mobilpiacra az állam, amely bízik abban, hogy lesz érdeklődés a napokban kiírt tender iránt. A most meghirdetett szabad frekvenciák az új generációs széles sávú mobilhálózatok költséghatékonyabb építését teszik lehetővé.

A magyarországi mobilfrekvencia-tender megjelenésének másnapján az első cég már meg is vásárolta az induláshoz szükséges dokumentumot – hangzott el az árverési eljárást lebonyolító Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) sajtótájékoztatóján. Aranyosné Börcs Janka főigazgató a bejelentés kapcsán emlékeztetett, hogy Magyarországon tíz éve nem volt érvényes frekvenciapályázat. (A 2008-ban meghirdetett legutóbbi eredménytelenül zárult.) Az elmúlt hónapokban megszülettek azok a jogszabály-módosítások – köztük a fejlesztésösztönző új frekvencia-díjszabási rendelet –, amelyek megnyithatják a kaput egy teljesen új szakmai szereplő előtt.

Új szabályozás is kellett ahhoz, hogy az eddig a 2G-hálózatokban használt 900 és az 1800 MHz-es sávot is fel lehessen használni az újabb mobil-adatátviteli technológiákra, az UMTS-re és az LTE-re. A mobilszolgáltatóknak ugyanis az új generációs szolgáltatások számára eredetileg fenntartott 2,1 GHz-es frekvencián igen költséges a kapacitások növelése. A cellák viszonylag kis mérete miatt jóval több bázisállomásra van szükség.

A frekvenciák „áthangolására” vonatkozó szabályokat a mobilinternet rohamos terjedése indokolja.

Az NMHH kétfordulós árverési eljárást hirdetett a 900 MHz-es sávban jelenleg szabad 10,8 MHz-nyi frekvenciablokkra, amelyből az A blokkot megtestesítő 5 MHz-nyire csak az újonnan jövő pályázhat. „Vele kapcsolatban elvárás, hogy szakmai szereplő legyen, komoly tőkeerővel, átlátható tulajdonviszonyokkal, és tényleg akarjon hálózatot építeni” – húzta alá a főigazgató. A kiírás a frekvenciákkal való üzletelést oly módon kívánja kizárni, hogy a nyertes három évig nem adhatja el a megszerzett sávot, egy éven belül el kell kezdenie a hálózat építését, amellyel 2014 végére el kell érnie az öszszes harmincezer lakosúnál nagyobb hazai települést.

Kolláth Gábor, az NMHH infokommunikációs erőforrások divíziójáért felelős főigazgató-helyettes lapunk kérdésére nem zárta ki, hogy az új pályázók között állami cégek is indulhatnak, hiszen a kiírás csak a jelenlegi piaci szereplőket nem engedi be ebbe a körbe. Egy néhány hónapja nyilvánosságot kapott elképzelés szerint az állam a saját vállalatainak a gerinchálózatával teremthetné meg a negyedik szolgáltató hálózatának az alapját, amelyet aztán virtuális (hálózatot nem építő) üzemeltetőknek adna bérbe.

Ha mégsem lenne új jelentkező, a második körben erre a blokkra is pályázhatnának a meglévő szolgáltatók. Számukra egyébként a fennmaradó 5,8 MHz-nyi áll rendelkezésre. Egy szolgáltató legfeljebb 7,8 MHz-nyit vásárolhat a mostani árverésen. A tenderen indulás díja 40 millió forint + áfa. A pályázóknak október 20-án kell ajánlataikat leadni az eljárást lebonyolító Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál. Döntés december 12-én várható.

Eddig nyilvánosan csak az éppen többmilliárdos kötvénykibocsátásban lévő Business Telecom Kft. jelentette be, hogy indulna a negyedik hazai szolgáltatóra kiírandó pályázaton. (A nálunk még jelen nem lévő nagy európai szolgáltatók szándékairól nem tudni, de a 2008-as tenderen nem indultak.) Rajta kívül lapunknak adott interjújában a UPC magyarországi vezetője, Betzalel Kenigsztein utalt rá, hogy cégét érdekelné a portfólióból még hiányzó „mobilláb”. Ugyanakkor komoly kétségei vannak afelől, lesz-e egyáltalán olyan szolgáltató, amelynek most lenne több százmilliárd forintban mérhető forrása a hálózat kiépítésére, ráadásul egy már éretté vált piacon. Úgy véli, az új szereplőnek nem kell feltétlenül hálózatépítőnek is lennie, hiszen egy életképes virtuális szolgáltató is generálhat nagyobb versenyhelyzetet. A mobilpiac élénkítésére szerinte a Nyugat-Európában már alkalmazott kombinált megoldás lehetne a legalkalmasabb, amikor az új szereplők közösen hasznosíthatnák a frekvenciát a meglévő szolgáltatókkal.

Érdeklődésünkre az invitelnél elmondták, hogy egyelőre még értékelik a kiírást.

A negyedik szolgáltatóval kapcsolatban amúgy igen megosztott az ágazat. A piacon lévők nem üdvözlik, mondván: a verseny a mobilpiacon már most is igen éles. Ellenérv a tetemes beruházási igény és a tavaly bevezetett távközlési különadó is. Mindezek ellenére egyesek nem zárják ki az igen dinamikusan terjeszkedő China Telecom megjelenését. A kínai cég két éve jelezte először, hogy érdekli a magyarországi mobilpiac. Ráadásul azóta két ugyancsak kínai hálózatépítő cég, a Huawei és a ZTE komoly megbízásokat nyert el az itteni piacon.

A negyedik szereplő megjelenését támogatók szerint a háromszereplős piacon a versA cégalapítások terén minden időtávon visszaesést hozott a július,eny keretek között marad. A szolgáltatók hosszú távú egymás mellett élésre rendezkednek be, nem céljuk a versenytárssal folytatott erőteljes küzdelem, mivel ez valamennyiük profitját negatívan érintené.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.