BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az infokommunikáció makrogazdasági haszna

Az információtechnológiát mint a magánszektor fejlődését ösztönző tényezőt vizsgálja idei éves (szak)kiadványában az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Szervezete. Az UNCTAD jelentése (Information Economy Report 2011: ICTs as an Enabler for Private Sector Development) mintegy végkövetkeztetésként sürgeti a kormányokat, hogy saját eszközeikkel ösztönözzék az üzleti szféra fejlődését az infokom technológiák (ICT) terjedésének elősegítésével. Ugyanis minél hatékonyabban terjesztik a kormányok különféle programok révén az ICT-t, annál jobban tudják ösztönözni a munkahelyteremtést és a vállalkozások növekedését, ez pedig végső soron az egész gazdaság érdeke.

Ugyanakkor a lehetőségek kihasználtsága terén nagyok a különbségek, ahogy Ban Ki-moon, az ENSZ főtitkára mondta a jelentés bemutatása kapcsán: „Habár számos országban már kiaknázzák az ICT és a magánszektor fejlődése közötti szoros korrelációt, sokkal többet kellene tenni annak érdekében, hogy az egyes gazdaságokban ezáltal is versenyképesebbé válhassak a vállalkozások.” Szavait alátámasztják egyébként a jelentés megállapításai is: az ICT mint eszköz, mint lehetőség nagyon gyakran hiányzik az üzleti szféra szereplőinek fejlesztési stratégiájából. Kirívó, hogy a fejlődő országokban sem a politikacsinálók, sem a kis- és közepes vállalkozások tulajdonosai nem kezelik megfelelő helyén az ezeknek a technológiáknak tulajdonítható előnyöket.

Kiemelt figyelmet fordít a jelentés a mobil és a közösségi média kínálta lehetőségekre. A mobil által kínált alkalmazások (üzenetküldés, a mobilnet vagy a mobil pénztárca) egy sor olyan szolgáltatást kínál a kisebb cégeknek, amelyek révén hatékonyabbá válhat az üzletmenet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.