BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyarok az amerikai szoftveres ISO rendszerben

Fejlesztés Elkészült a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Polygon Informatikai Kft. szoftverfejlesztések minőségbiztosítását szabályozó rendszere, a

Q-Works. Az elméleti alapokat az amerikai védelmi minisztérium megrendelésére a Carnegie Mellon Egyetem dolgozta ki CMMI modell (Capability Maturity Model Integration) néven, ezt világszerte több száz ipari és kormányzati szereplő alkalmazza. A 197 millió forintos költségvetésű, két évig tartó fejlesztés 120 millió forintos európai uniós támogatással valósult meg.

Amerikában ma már elvárás a CMMI-előírások szerinti minőségbiztosítás. Fontos ágazatokban, mint például az autóipar, a repülőgépgyártás, a gyógyszeripar stb. egy cég CMMI nélkül nem lehet beszállítója ezeknek a gyártóknak – mondja Gál György, a Polygon Informatikai Kft. ügyvezetője.

A CMMI egyfajta amerikai ISO rendszernek tekinthető, és

a szoftverfejlesztés esetében nemcsak azt írja elő, hogyan kell felállítani a folyamatok minőségbiztosítását, hanem a küszöbértékek meghatározását és vizsgálatát is elvárja. Ezt eddig még egyetlen informatikai megoldás sem támogatta. Ennek hiányát felismerve kötött szövetséget a Q-Works névre keresztelt program kifejlesztésére a Polygon és a téma hazai szakértőjének számító BME Irányítástechnika és Informatika Tanszéke, valamint a Carnegie Mellon Egyetem Software Engineering Institute hivatalos magyarországi partnere, az SQI Kft.

A szakemberek nem a nulláról kezdték a fejlesztést. A

Q-Works programot a világszerte ismert, bár nálunk még kevéssé elterjedt IBM Maximo alapjain kezdték felépíteni. A Maximót az IBM eredetileg átfogó eszköz- és szolgáltatásmenedzsment-rendszerként fejlesztette ki. Elsősorban hatalmas eszközkészlettel dolgozó cégek használják a gazdaság olyan területein, mint az ingatlanpiac, közintézmények üzemeltetése, autóipar, bányászat, textil- és vegyipar, hadászat, vasúti közlekedés és közösségi személyszállítás, útfenntartás. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.