BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Adathegyek vándoroltak

Befejeződött Magyarország legnagyobb szerverköltöztetése. promóció

A napokban befejeződött Magyarország legnagyobb szerverköltöztetése, a közel másfél évig tartó projekt során 1300 gépet szállítottak át a Magyar Telekom Petőfi Sándor utcai telephelyéről a Dataplex központba. A szolgáltató tulajdonában lévő Dataplex a régió legnagyobb adatközpontja, 14400 négyzetméteren tárolják a legbiztonságosabb körülmények között a szervereket.


Mintegy másfél éves projekt keretében a Magyar Telekom átköltöztette a belváros szívében található Adatpark szervereit a Dataplex központba, miután a Petőfi Sándor utcai telephely túl szűkössé vált. A Telekom által üzemeltetett V. kerületi gépterem kapui 2001-ben nyitottak meg, az összesen több száz terabájtnyi adat tárolására alkalmas eszközöket 2011 júliusában kezdték el a lehető legbiztonságosabb körülmények között átszállítani a Dataplex központba. A nemegyszer rendőri kísérettel zajló folyamat során 1300 szervert mozgattak meg.
Az új helyszín Közép-Kelet Európa legnagyobb adatközpontja; a közel másfél hektáros alapterületű létesítmény építésekor a legkorszerűbb technikákat vetették be. A Dataplex egész épületre jellemző az úgynevezett N+1 filozófia, miszerint a szükséges (N) rendszeren felül mindig rendelkezésre áll egy tartalék, azaz minden lehetséges forgatókönyvre fel van készítve az objektum. Az extrém biztonságot jól demonstrálja, hogy az érkező autók csak egy alváz-átvilágítás után állhatnak be az elektromos tankcsapdákkal őrzött parkolóba. Természetesen a kerítéseket is úgy alakították ki, hogy azokon még egy kamion sem tudna áttörni.
Az illetéktelen behatolók kiszűrése mellett az itt tárolt szerverek biztonságos működtetése is kiemelten fontos szempont. A levegő hőmérsékletének és páratartalmának folyamatos egyensúlyban tartásáról precíziós légkondicionálók gondoskodnak, tűz esetén pedig a legkorszerűbb – sem az emberre, sem a gépekre nem veszélyes –gázalapú technika segítségével kevesebb, mint egy perc alatt meg tudják fékezni a lángok terjedését. Emellett áramkimaradás esetén egy olyan, folyamatosan előfűtött körülmények között tartott generátorrendszer biztosítja az elektromosságot, amely egy Székesfehérvár méretű város igényeit is ki tudná elégíteni három napon keresztül.
Miután lezárult a projekt, több mint 25 ezer szerver üzemel a Dataplex központban, amely otthont ad a Telekom hosting szolgáltatásának is. Az új helyszínen a kis- és nagyvállalatok adatainak biztonságos tárolása mellett a 0-24 órás rendszergazda-felügyelet garantálja a zökkenőmentes működést. A most beköltöztetett gépek 40-50 százalékát KKV-k, míg 50-60 százalékát nagyvállalatok üzemeltetik.

Az üzleti sikerek támogatója:

"x"-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.