BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az internet láthatatlan motorjai

Világszerte bővülnek az adatközpontok, a budapesti Dataplex régiós vezető helyen áll. promóció

Az internethasználat bővülésével folyamatosan nő a gyakorlatilag a világháló motorjaként funkcionáló szerverparkok piaca is. Az ilyen adatközpontok építésekor a legmodernebb biztonsági technikákat használják; rendkívül szigorú biztonsági előírások övezték Magyarország legnagyobb szerverköltöztetését is, amely nemrég ért véget.

Az internet világának létezik egy olyan része, amely gyakorlatilag a rendszer motorjaként üzemel, de a hétköznapi emberek szeme elől rejtve marad: ezek a szerverparkok. Ez a terület az internethasználat bővülésével folyamatosan fejlődik, a Microsoft előrejelzése szerint a szerverparkok piaca 2020-ra a mai 50 milliárdról 78 milliárd dollárra nőhet. A növekedésben pedig jelentős szerepük lehet a kisebb cégeknek: a trendek szerint a nagyvállalatok mellett egyre több kisebb költségvetésből dolgozó kkv veszi igénybe a kiszervezett, például az úgynevezett hosting szolgáltatásokat.

A szerverparkoknál a fizikai biztonság garantálása mellett az adatbiztonság megteremtése a cél, ezért az új létesítményeket jellemzően úgy építik fel, hogy azok az extrém szélsőségeket leszámítva tűz-, víz- és földrengésbiztosak legyenek. Emellett a repülőterek beléptető rendszerét idéző procedúra után lehet csak bejutni az objektumokba, az adatbiztonságról pedig a legszigorúbb szoftverek mellett általában a 0–24 óráig elérhető operátorcsapat gondoskodik. A világ legnagyobb szerverparkja Chicagóban van, a Lakeside Technology Center nevű épületen belül 1,1 millió négyzetméter áll rendelkezésre a szerverek üzemeltetéséhez. Jól jellemzi az egység nagyságát, hogy egy 3 217 600 hektoliter méretű, különleges folyadékkal feltöltött tank gondoskodik a géptermek hűtéséről. A szerverparkok által fogyasztott rengeteg energia biztosítására számos különböző megoldással kísérleteznek az üzemeltetők, és a zöldmegoldások is egyre hangsúlyosabb szerepet kapnak ebben. E téren egy izlandi komplexum jár az élen: a jelenleg is épülő adatparkot víz- és geotermikus erőművek látják majd el energiával, a hűtést pedig a hűvös helyi levegővel fogják megoldani.

Hazánkban a Magyar Telekom tulajdonában lévő Dataplex a piacvezető, ez egyben a nemzetközi Deutsche Telekom 64 európai szerverparkja közül a legnagyobb a kelet-közép-európaiak listáján. A létesítményben mintegy 14 400 négyzetméter terület áll a gépek rendelkezésére. Az objektum az N+1 filozófia jegyében épült, azaz minden lehetséges csapás esetére van egy olyan beépített biztonsági fék a rendszerben, amely csírájában fojtja el a bajt. Ezt jól demonstrálja, hogy áramkimaradás esetén egy olyan, folyamatosan előfűtött körülmények között tartott generátorrendszer biztosítja az elektromosságot, amely egy Székesfehérvár méretű város igényeit három napon keresztül ki tudná elégíteni. A közelmúltban újabb gépekkel bővült a központ, ugyanis egy másfél évig tartó projekt során 1300 szervert szállítottak ide a Magyar Telekom Petőfi Sándor utacai telephelyéről, miután az túl szűkössé vált. Ez volt egyébként Magyarország legnagyobb szerverköltöztetése. Miután lezárult a projekt, több mint 25 000 szerver üzemel a Dataplexben, amely otthont ad a Telekom hosting szolgáltatásának is. Az új helyszínen a kis- és nagyvállalatok adatainak biztonságos tárolása mellett a 0–24 órás rendszergazda-felügyelet garantálja a zökkenőmentes működést. A most beköltöztetett gépek 40-50 százalékát kkv-k, míg 50-60 százalékát nagyvállalatok üzemeltetik.

Az üzleti sikerek támogatója:

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.