BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elérhetőbbé váltak a szerverszolgáltatások

Az internethasználat bővülésével a szerverparkok piaca is folyamatosan növekszik. promóció

Az internethasználat bővülésével a szerverparkok piaca is folyamatosan növekszik, a Microsoft prognózisa szerint a mérete 2020-ra a mai 50 milliárd dollárról 78 milliárd dollárra nő. Az elemzés szerint a növekedésben jelentős szerepe lehet a kisebb cégeknek, a trendek szerint a nagyvállalatok mellett egyre több kisebb költségvetésből dolgozó KKV veszi igénybe a kiszervezett, például az úgynevezett hosting szolgáltatásokat. „Ennek egyik oka, hogy a korábban a nagyvállalatok privilégiumának tartott modern megoldások mára már nagyobb befektetések nélkül elérhetők a kisebb cégek számára is, a piacon megjelent előfizetéses, havi díjas konstrukcióknak köszönhetően. A másik oldalról pedig látszik, hogy a mikrocégek is igyekeznek tudatosabban kialakítani az IT-hátterüket” – mondta Horovitz Krisztián, a Magyar Telekom üzleti szolgáltatások ágazatának marketingigazgató-helyettese.

A szerverparkok gyakorlatilag az internet világának motorjaként működnek, fő céljuk és feladatuk a fizikai biztonság garantálása mellett az adatbiztonság megteremtése. Az új létesítményeket jellemzően úgy építetik fel, hogy azok az extrém szélsőségeket leszámítva tűz, víz és földrengés biztosak legyenek. A világ legnagyobb szerverparkja Chicagoban van, a Lakeside Technology Center nevű épületen belül 1,1 millió négyzetméter áll rendelkezésre a szerverek üzemeltetéséhez. Hazánkban a Magyar Telekom tulajdonában lévő Dataplex a piacvezető, ez egyben a nemzetközi Deutsche Telekom 64 európai szerverparkja közül a legnagyobb a kelet-közép-európaiak listáján. A létesítményben mintegy 14400 négyzetméter terület áll a gépek rendelkezésére. Az objektum az N+1 filozófia jegyében épült, azaz minden lehetséges csapás esetére van egy olyan beépített biztonsági fék a rendszerben, ami csírájában folytja el a bajt. A szerverparkokról, illetve a hazai mikrovállalkozások számára elérhető különböző beruházás nélküli szerverszolgáltatásokról a Világgazdaság KKV roadshowjának pécsi előadásán is hallhattak előadást az érdeklődők.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.