BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Izmozik" a Gazprom - Az EU energiacsomagon is módosítana

A Gazprom orosz gázóriás kész versenyezni az európai piacon, de szerinte módosításokat kellene végrehajtani az EU harmadik energiacsomagjában.

Ez ugyanis előírja az energiatermelés, a szállítás és az értékesítés különválasztását - jelentette ki Alekszandr Medvegyev, a Gazprom Export vezetője. A harmadik energiacsomag különösen negatívan érinti az orosz gázmonopólium tevékenységét, hiszen a cég gázt termel és értékesít, valamint szállít is a saját eszközeivel.

"Angela Merkel német kancellár kedden kijelentette, hogy a harmadik energiacsomag módosításokra szorul. Ilyen kijelentéseket nem tesznek véletlenül. Készen állunk a versenyre, de valamennyi fél számára elfogadható megoldást kell találnunk" - hangoztatta Medvegyev.  Ugyanakkor kijelentette, hogy a harmadik energiacsomag nem jelent veszélyt a Gazprom hosszú lejáratú szerződéseire.

A RIA Novosztyi emlékeztet arra, hogy a Gazpromnak a hosszú lejáratú szállítási szerződésekben szereplő árai régóta heves vita tárgyát képezik az európai partnerekkel, különösen az E.ON és a RWE német energiavállalatokkal, amelyek az azonnali árazást választanák azért, hogy olcsóbban jussanak gázhoz.

Júliusban a Gazprom engedményt tett az olasz Edison cégnek, amely pert indított a Gazprom ellen, de később visszavonta, miután a Gazprom vállalta, hogy spot elemet alkalmaz az árformulájában. Nemrégiben pedig a lengyel PGNiG gázvállalat citálta a stockholmi választott bíróság elé a Gazpromot azért, hogy csökkentse árait. A lengyel konszern március elején tíz százalékos árcsökkentést követelt a Gazpromtól. Ezzel kapcsolatban a PGNiG utalt arra, hogy a Gazprom Észtországnak és Lettországnak 2011-re 15 százalékos rabattot nyújtott, valamint kedvezményt biztosított az árképzésre olyan fontos ügyfelei részére, mint az E.ON Ruhrgas, a GdF Suez és az Eni.

Moszkva az esetek többségében nem enged az előre meghatározott, szerződésben rögzített gázárakból és helyzete tovább javul azzal, hogy a hivatalosan is átadták az Északi Áramlat csővezetéket. Az 1224 kilométer hosszú Északi-áramlaton keresztül a jövőben évente 55 milliárd köbméter gázt szállítanak majd a Szentpétervár közeli Viborgból a németországi Greifswaldba.  A Keleti-tenger mélyén lévő csővezeték finn, svéd és dán felségvizeken is áthalad és Putyin megfogalmazása szerint Oroszország számára ablak Európára.

Németország egyértelműen a Gazpromtól függ, az Északi Áramlat üzembe helyezése pedig tovább javítja Moszkva pozícióját az energetikai harcban – írták a lapok a gázvezeték üzembe helyezését kommentálva.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.