BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

MTelekom: csak különadó ne lenne

Nem egészen 33 milliárd forintos adózott profitot termelt a Magyar Telekom, amely 42 százalékkal elmarad a bázistól. A csökkenésben ugyanakkor a különadónak kulcsszerep jutott.

A harmadik negyedévben a Magyar Telekom konszolidált bevételei az egy évvel korábbihoz képest 1,7 százalékkal, 152 milliárd forintra mérséklődtek, a nettó nyereség pedig bő 45 százalékkal, 13,3 milliárd forintra esett vissza – derül ki a cégcsoport tegnap közzétett gyorsjelentéséből. Az első kilenchavi, 438,2 milliárdos bevétel 3,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, a nettó profit pedig 42,2 százalékkal, 32,9 milliárdra esett. A profit csökkenéséhez ugyanakkor nagyban hozzájárult az ágazati különadó, amely az első kilenc hónapban 19 milliárd forintot tett ki, ezen belül a harmadik negyedévben 6,3 milliárdot.

Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgató a gyorsjelentésben hangsúlyozta: a harmadik negyedévi eredmények számos kedvező tendenciát mutatnak, és pozitívumként értékelte, hogy a bevételek visszaesését 1,7 százalékra tudta lassítani a társaság. Az év egészében a továbbra is óvatos várakozása szerint a bevételek 3-5 százalékkal nőhetnek. A társaság működésével, pénzügyi helyzetével kapcsolatos kockázatok között megemlítette, hogy jelentős állami szabályozási hatás alatt áll, s erősebb versenynek van kitéve. Kockázat az is, hogy tudja-e tartani bevételi célját, ami részben függ attól is, mennyire képes a csökkenő vezetékeshang-alapú bevételeket például az adat-, a tv- és az internetbevételekkel kompenzálni. Ezen túlmenően a folyamatban lévő hatósági, a montenegrói, illetve a macedón, összesen több mint 31 millió euró értékű szerződésekkel kapcsolatos vizsgálatok bírságokkal és szankciókkal járhatnak.

A társaság szerint a bevételcsökkenés oka elsősorban az, hogy a hangalapú vezetékes és mobilbevételek mindhárom országban, Magyarországon, Macedóniában és Montenegróban is visszaestek. Ezt csak részben ellensúlyozta a rendszer-integrációs és információtechnológiai szolgáltatásokból, valamint a tv- és a mobilinternet-szolgáltatásokból származó bevételek növekedése.

Mindemellett kismértékben a forint erősödése is kedvezőtlen hatással volt a két nemzetközi leányvállalat forintban számolt bevételeire. Az első kilenc hónapban a vezetékes bevételek 5 százalékkal, 176,8 milliárd forintra estek, míg a mobilbevételek 2,5 százalékkal, 228,2 milliárd forintra csökkentek.

A T-Mobile Magyarország előfizetői száma egy év alatt 1,6 százalékkal nőtt. A szerződéses előfizetők aránya 2011. szeptember 30-ára az előző évi 47,2 százalékról 50-re emelkedett. A T-Mobile Magyarország széles sávú mobilra előfizetőinek száma 844 ezer volt augusztus végén, ez 47,1 százalékos részesedést jelent a teljes előfizetői számot alapul véve a mobil-szélessávú piacon.

A változás szűkíti a piaci versenyt, de gátolja a leányvállalatok anyacégbe olvasztásának folyamatát is.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.