BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zuhanó profitok - Veszteséges lehet a Mol

A várakozásoknál alacsonyabb harmadik negyedévi nyereségről számolt be a múlt héten az Egis és az MTelekom. A később jelentő OTP Banktól csökkenő profitot, a Moltól pedig veszteséget várnak az elemzők. A vezető tőzsdecégek közül egyedül a Richter eredményeivel lehetnek elégedettek a befektetők.

A múlt héten a Richter harmadik negyedévi gazdálkodásáról szóló vezetőségi jelentésével megkezdődött a gyorsjelentési szezon a magyar tőzsdecégeknél. A várakozásoknál sokkal nagyobb nyereséget ért el a harmadik negyedévben a gyógyszergyár. Az adózott eredmény 20,60 milliárd forint lett, ami 5,9 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Az anyavállalat részvényeseire jutó nettó profit 20,64 milliárd forint volt, ez 6,4 százalékos emelkedés az előző évhez képest. Elemzők 17,5 milliárd forintos eredményre számítottak.

Bogsch Erik, a társaság vezérigazgatója elsősorban az orosz és az ukrán export növekedésével magyarázta jó eredményt. Oroszországba ugyanis a tavalyi előszállítások hatásait levonva 18 százalékkal nőtt a cég kivitele, Ukrajnában pedig 8 százalékos volt a növekedés. A vezérigazgató megemlítette még, hogy a lengyel Polpharma meghiúsult tranzakciójához kapcsolódó bánatpénz – 40 millió dollár plusz 3,5 millió dollár kamat és az ügyvédi költségek – 6,83 milliárd forint egyéb bevételt eredményezett. Miró József az Erste Befektetési Zrt stratégája szerint a forintgyengülés miatt felértékelődő export, Háda Bálint, a Quaestor vezető elemzője szerint a szigorú költségkontroll is hozzájárult a jó eredményhez.

Az előző év azonos időszakához képest ugyan 13,2 százalékkal volt magasabb az Egis harmadikévi adózott nyeresége, ám ez alulmúlta az elemzők 3,9 milliárd forintos várakozását. Ráadásul a társaság a kedvezőtlen jogszabályi változások miatt a forgalom 6-8 százalékos visszaesésével számol a belföldi piacon az októberben induló új üzleti évében. Ezt Poroszlai Csaba gazdasági igazgató közölte a gyorsjelentés kapcsán. Ám szerinte az export ellensúlyozni tudja majd a hazai csökkenést, így 2-4 százalékos bevétel növekedés várható a 2011–12-es üzleti évben. Miró József szerint most egyszeri tételek is rontották a mostani eredményt, Háda Bálint pedig a török piacot továbbra is jelentős bővülési lehetőségnek látja.

Majdnem a felére csökkent a Magyar Telekom nyeresége. A távközlési társaság az idei harmadik negyedévben 16,66 milliárd forint adózott nyereséget ért el, ami 42,1 százalékos visszaesés az előző év azonos időszakához képest. Az anyavállalat részvényeseire jutó nettó profit ugyanakkor 45,6 százalékkal 13,34 milliárd forintra zuhant. Elemzők 14,8 milliárd forintos tiszta nyereséget vártak a vállalkozástól.
Miró József szerint a csökkenéshez komoly mértékben hozzájárult, hogy a vártnál jóval nagyobb céltartalékot kellett képeznie a társaságnak az amerikai értékpapírfelügyelet által a montenegrói és macedóniai leányvállalatok ügyei miatt előírt kötelezettségek teljesítésre. Háda Bálint a vezetékes telefonálás visszaszorulását és a hazai vezeték nélküli szolgáltatások piacának korlátosságát említette a rossz eredmény okai között.

Harmincmilliárd forint körüli veszteségre számítanak a Moltól az egyik portál által megkérdezett elemzők a harmadik negyedévben. Miró József a csökkenő üzemi eredménnyel és devizaadósság felértékelődése miatti vesztséggel magyarázza a várható eredmény. Háda Bálint a finomítói és a vegyipari teljesítmény visszaesésére számít, és megemlítette, hogy az uráli és a brent típusú olaj árrésének csökkenése is rontja a társaság eredményeit.

A Quaestor vezető elemzője mégis az olajcég papírjában látja a legnagyobb fantáziát a pesti tőzsdén. Szerinte ugyanis a csökkenő kamatok miatt a tőke a nyersanyagokba áramlik, ami növeli az olaj árfolyamát, így az olajtársaságok árrését és nyereségét. Emellett a cég horvát érdekeltsége, az INA kitermelői kapacitásának növekedése is értékesebbé teszi a Molt. Miró József a konszenzusnak megfelelő 30 milliárd forintos veszteséget, Háda Bálint viszont nulla körüli eredményt vár az olajtársaságtól.

Jelentősen eltér a két elemző véleménye az OTP Bank harmadik negyedévre várható nyereségéről is. A végtörlesztések és a forintgyengülés miatt romló hitelportfóliók miatt mindketten az egy évvel korábban elért 47,3 milliárd forintnál alacsonyabb nyereségre számítnak. Háda Bálint 33 milliárd forint körüli profitra számít, Miró József viszont 10 milliárd forint alatti nyereséget vár a hitelintézettől.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.