BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mindig Budapestre húzta a szíve

Nick Kós egyetlen cégnél dolgozik az egyetem óta, most úgy tűnik, a PricewaterhouseCoopersnél eltöltött 22 év munkája beérett: július 1-jétől ő vezeti a magyar céget. A magyar–ír könyvvizsgáló mindenképpen Magyarországon akart dolgozni és letelepedni.

Nick Kós joggal vallja magát hűséges munkavállalónak: az egyetem elvégzése óta, tehát 22 éve ugyanannál a cégnél, a PricewaterhouseCoopers (PwC) globális tanácsadó vállalatnál dolgozott, különböző pozíciókban. A magyar–ír származású könyvvizsgáló pályafutását a PwC írországi cégénél kezdte 1990-ben. 1994-ben költözött Magyarországra, és lett az évek során a budapesti iroda távközlési, IT- és média-iparági csoportjának vezető cégtársa. Ezt követően a társaság lengyelországi irodájában töltött be vezető tisztséget, majd a moszkvai képviselet könyvvizsgálati üzletágát vezette. Tavaly tért vissza Magyarországra, ahol szintén a könyvvizsgálati üzletág vezetését vette át.

A több területen és országban szerzett tapasztalat gyümölcse mostanra beérett: az év elején bízták meg a hazai cég vezetésével, a posztot július 1-jétől tölti be. „A PwC-n belül több pozícióban és területen kipróbálhattam magam, hiszem, hogy az évek során megszerzett tapasztalat miatt vezethetem majd a budapesti irodát” – vallja Nick Kós. Úgy véli, a vezérigazgatói kinevezéssel felért karrierje csúcsára. A pozíció elnyeréséhez hozzájárult nagymértékű helyismerete is, amely tudatos döntés eredménye volt. „Nem véletlen, hogy már ennyi időt töltöttem el a budapesti irodánkban, ugyanis az egyetem alatt a majdani munkahelyem és munkám kiválasztásakor mindvégig az lebegett a szemem előtt, hogy mindenképpen Magyarországon szeretnék dolgozni” – mondja az apai ágon magyar, anyai ágon ír, a gyökereire büszke Nick Kós. Ez a kettősség az egész életét meghatározta, mert Írországban inkább magyarként, Magyarországon pedig inkább írként tekintettek rá, de a szíve mindig Budapestre húzta. Nick Kós Írországban született, de furcsa neve miatt a helyi gyerekek nehezen fogadták be. Erős és sportkedvelő srácként azonban gyorsan lerendezte a konfliktusokat. A sport sokáig élete szerves része volt, de ígéretes rögbikarrierjét egy súlyos sérülés kettétörte. Magyar vonzódása párválasztásában is megmutatkozott: az első itteni munkavállalásakor találta meg élete párját, egy magyar hölgyet, akivel három gyermeket nevelnek. Őket nagyon szerencsésnek tartja, mert mind az angol, mind a magyar nyelvet tökéletesen beszélik. Ő is minél előbb meg szeretne tanulni magyarul, reményei szerint jövőre már nem kell angolra váltanunk egy interjú elkészítése során. A nyelvtanulásnak családi körben és az irodában is jelét adja, bár a fogadtatás némiképp különbözik. Otthon megesik, hogy nevetés tárgya lesz egy-egy furcsán megfogalmazott mondata után, a kollégáktól pedig megköveteli, hogy amikor lehet, magyarul szóljanak hozzá, és magyar választ is várjanak el tőle.

Nick Kós szerencsés helyzetben várja hivatalos beiktatását, ugyanis az elmúlt 18 évben végigkövette a hazai PwC fejlődését, tavalyi visszatérése óta pedig tevékeny résztvevője a cég életének. Mára megismerte új kollégáit. Vezérigazgatói teendői mellett ő vezeti a könyvvizsgálati üzletágat is, amelyért cégtársként felel. Ennek köszönhetően a hagyományos kiválasztási folyamatban nem is kellett részt vennie.

Munka és kihívás így is lesz bőven júliustól, de hiszi, hogy a piacok és a vállalatok egy új fejlődési irányt vesznek. Vezérigazgatóként fontosnak tartja a PwC nemrég megfogalmazott stratégiájának követését, azaz, hogy a cég minél közelebb kerüljön potenciális partnereihez. Ebben a szellemben nyílt meg tavaly a PwC győri irodája, amely egyre sikeresebb. A hazai képviselet mostanra kinőtte jelenlegi bérleményét, így 2014-től az egykori Pesti Hírlap legendás épületébe költözik. Igaz, a döntést még nem Nick Kós részvételével hozták meg, de a váltást nagyon várja a szakember is, mert hiszi, hogy igazán illik majd a lokáció és a kialakítás alatti épület is az általa képviselt céghez.

Nick Kós (43)

Kereskedelmi diplomáját a University College Corkon szerezte.

Július 1-jétől, a cég 2013-as pénzügyi évétől a PricewaterhouseCoopers (PwC) Magyarország vezérigazgatója.

Nős, három gyermeke van. Ha teheti, minden napját az edzőteremben kezdi.



és letelepedni.

Andó Patrik Nick Kós (43) Kereskedelmi diplomáját a University College Corkon szerezte.

Július 1-jétől, a cég 2013-as pénzügyi évétől a PricewaterhouseCoopers (PwC) Magyarország vezérigazgatója.

Nős, három gyermeke van. Ha teheti, minden napját az edzőteremben kezdi. A cég A PricewaterhouseCoopers a világ legnagyobb gazdasági tanácsadó szervezete, amely iparág-specifikus könyvvizsgálati, adó- és pénzügyi tanácsadási szolgáltatásokkal foglalkozik. Magyarországon 1989 óta tart fenn képviseletet; a budapesti irodában hatszáz munkatárs dolgozik. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.