BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Putyin akcióban: orosz hivatalnoknak orosz autót!

Vlagyimir Putyin hamarosan hivatalba lépő orosz elnök, jelenlegi miniszterelnök arra szólította fel az állami szerveket, hogy kizárólag olyan járműveket vásároljanak, amelyeket Oroszországban, Fehéroroszországban és Kazahsztnban gyártottak.

"Úgy hiszem, minden olyan állami és helyhatósági testületnek, és vállalatnak, amelyeket a szövetségi költségvetésből finanszíroznak, a közeljövőben csupán olyan járműveket kéne vásárolnia, amelyeket az Oroszországgal közös gazdasági térségben gyártottak" – idézi Putyint a RIA Novosztyi.

A leendő orosz elnök erről egy az autóipar fejlődéséről szóló találkozón beszélt, amelyet az ország WTO-csatlakozása tett aktuálissá. Putyin hangsúlyozta, hogy ez az irányelv összhangban van a kereskedelmi világszervezet szabályrendszerével, a WTO-csatlakozással kapcsolatos tárgyalások során ugyanis megállapodás született arról, hogy a közbeszerzéseire nézve a belföldi szabályok lesznek irányadók.

Putyin a bejelentéssel tovább erősítette az Oroszország, Fehéroroszország és Kazahsztán között létrejött vámuniót, illetve az eurázsiai gazdasági integrációról szóló megállapodást.

Az orosz elnök egyébként a javaslatával a kínai példát követi: Peking már meg is alkotta a szabályrendszert, amelynek révén az állami, önkormányzati szférában túlsúlyba kerülhetnek a kínai, illetve Kínában gyártott autók.

A Kínában és a többi fejlődő gazdaságban erős jelenléttel rendelkező német autógyártók az intézkedés kihirdetésekor azt hangsúlyozták, hogy a döntés nem jár komoly következményekkel, mivel az állami szféra megrendeléseik töredékét teszi ki. Ezzel párhuzamosan viszont kezd lehűlni a kínai autópiac, ezt jelzi, hogy március végén a Bloomberg arról számolt be; nem ritka a 20 százalékos árengedmény sem a német luxuscégek körében. Mint hogy Oroszország Európa leggyorsabban bővülő autópiaca, a nagy kérdés az, hogy a Putyin által most kihirdetett irányelv a gyakorlatban milyen hatást gyakorol majd az orosz autópiacon működő nyugati cégekre.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.