BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Francia céget venne az Orosz Vasutak

Az állami tulajdonú Orosz Vasutak társaságot arra utasította az orosz kormány, hogy vásárolja meg a francia Gefco logisztikai csoport 75 százalékát - számol be az RBK internetes lap, a szükséges tenderajánlat már elkészült.

Vlagyimir Jakunyin, a társaság elnöke korábban már jelezte, hogy cége mérlegeli a Gefco ellenőrző részesedésének megszerzését, s hogy várakozásai szerint az ügylet nem okoz majd zavart az Orosz Vasutak pénzügyeiben. Már napvilágot látott, hogy az érintett 75 százalékért a francia PSA Peugeot-Citroen akár egymilliárd eurót is elkérhet.

Miközben az orosz kormány támogatja, sőt, ösztönzi vasútmonopolcége külföldi terjeszkedését, annál óvatosabb, amikor az Orosz Vasutak egy részének magánkézbe adása kerül terítékre. A hivatalos privatizációs terv szerint valamikor 2012-2013 során kell vevőt keresni a cégóriás egy szavazat híján 25 százalékára. Vlagyimir Jakunyin már júniusban közölte, hogy szerinte az adott határidőn belül nem valósítható meg a tranzakció, amellyel inkább ki kellene várni a nemzetközi pénzügyi piacok stabilizálódását. Erre, mint mondja, 2015 előtt aligha kerülhet sor.

Aggályaiból mostanra annyi átszivárgott hivatalos szintre is, hogy kedden Makszim Szokolov szállítási miniszter Berlinben maga is azt mondta, nem hiszi, hogy ez év végéig bármi is lenne az eladásból. Egyébként hatalmas pénzről van szó: honlapja szerint az Orosz Vasutak mintegy 90,6 milliárd dollárt ért 2010 végén, ezzel a második legnagyobb Oroszországban. A társaság hamarosan belföldön is létrehoz egy új logisztikai társaságot számtalan leányvállalata mellé.

További részletek a Világgazdaságban

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.