BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Svájci emeletes vonattal a moszkvai repülőterekre

Az orosz Aeroexpressz társaság 112 villamos motorvonat kocsit rendelt a Stadlertől, két alszerződésen keresztül pedig további 60-ra van opciója, írta az orosz Vedomosztyi. A svájci befutó a francia Alstomot és a cseh Skodát utasította maga mögé a pályázat utolsó fordulójában. Az emeletes vonatok 2015-től szállíthatják az utasokat Seremetyjevóra, Domogyedovóra és Vnukovóra.

Nagyezsda Dorzsijeva, az Aeroexpressz szóvivője elmondta, hogy az újonnan üzembe állítandó járművek menetrendje ugyanaz lesz, mint a mostaniaké, de a vonatokkal a jelenleginél 30-40 százalékkal több utast tudnak majd szállítani. Az új vonatok üzembe helyezése miatt nem fogják a jegyárakat emelni.

A társaság tavaly májusban írta ki a 150 vasúti kocsi szállítására szóló tendert, amely akkori hírek szerint akár a 25 milliárd rubelnyi (830 dollárnyi) értéket is képviselhet. A szóvivő a végső árról most annyit mondott, hogy nagyban függ a felkínált finanszírozási megoldásoktól. Magyarázataként az utazási igények növekedését jelölte meg. Cége tavaly 14,9 millió utast szállított a repülőterekre, az összes utas 23,37 százalékát, 2015-ös terve pedig már 21,1 millió utast tartalmaz, ami 26,6 százalékos arányt jelent. Az Aeroexpressz 2016-ig a teljes flottáját újakra kívánja cserélni.

A szóvivő a beruházás megtérülési idejére nem mondott konkrét dátumot, de jelezte, hogy nem kell hozzá sok idő. A Vedomosztyi által idézett iparági szakértők 7-10 évről beszélnek.

A nyertes Stadler Magyarországon a MÁV-nak szállított FLIRT motorvonatain és a közelmúltban megnyert MÁV-GYSEV pályázaton, továbbá szolnoki kocsiszekrény gyárán és pusztaszabolcsi járműkarbantartóján keresztül ismert.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.