BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sztrájkolnak az izraeli légitársaságok

Vasárnap sztrájkolni kezdtek három izraeli légitársaság dolgozói tiltakozásul az Európai Unióval kötött „nyitott égbolt” egyezmény miatt, amelyet a kormány várhatóan életbe léptet.

Hajnalban meghatározatlan időre sztrájkba léptek az EL Al, az Arkia és az Israir légitársaságok dolgozói, de munkabeszüntetésük megkezdése előtt előrehozták a vasárnapi járatok indítását, ezért a külföldi utasok jelentős része elhagyhatta Izraelt. A tel-avivi Ben Gurion repülőtér működik, az Izraelbe utasokat szállító külföldi légitársaságokat nem érinti a munkabeszüntetés.

A kormányülés közben mintegy hatszázan tüntettek az épület előtt a megállapodás ellen, nyolc - a kerítést áttörésével és utak megbénításával próbálkozó tiltakozót - előállítottak a rendőrök. A szakszervezetek szerint össze fognak omlani az izraeli légitársaságok az egyezmény ratifikálását követő szabad versenyben, és elveszítheti állását mintegy 17 ezer alkalmazott.

Ofer Eini, a legnagyobb izraeli szakszervezeti szövetség, a Hisztadrut vezetője egy hónapos haladékot kért a kormánytól a további tárgyalásokra és a helyi légitársaságok megfelelő felkészülésére. A „nyitott égbolt” azonnali elfogadását támogató Jiszráel Kac közlekedési miniszter szerint viszont a verseny olcsóbb repülőjegyeket ígér az izraeli utasoknak, és elősegíti a turizmust. A kormányban az izraeli katonai rádió szerint többségben vannak az egyezmény támogatói.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.