BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zuhant a forgalomba helyezett autók száma

Márciusban végre több személyautó kapott rendszámot, mint egy évvel korábban, de a 6,3 százalékos emelkedés csak arra volt elegendő, hogy javítsa a negyedéves összesítés negatív képét.

A múlt hónapban 5066 kocsit helyeztek forgalomba, míg március végéig 12 559 került az utakra, éppen tíz százalékkal kevesebb, mint a tavalyi első negyedévben.

Sokkal rosszabb a helyzet a kishaszonjárművek terén. A legfeljebb 3,5 tonnás kisteherautók forgalmazásának lendülete az elmúlt év derekán torpant meg és az azóta tartó lejtmenet eredménye, hogy márciusban 15-tel, a negyedév alatt 19 százalékkal 820 illetve 2276 darabra mérséklődött a forgalom.

"A kishaszonjármű-piac alakulása nagymértékben függ a magyar gazdaság általános helyzetének alakulásától, amely jelenleg nélkülözi a stabil pozitív kilátást" – állapította meg a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE), amely ugyanakkor mérsékelten derűlátó a személyautókat illetően. A forgalomba helyezések elmaradását a tavalyi számoktól a regisztrációs adó 2012 januári csökkentésének tulajdonítja az egyesület, miután az ügyfelek sok, 2011 végén megrendelt gépjármű forgalomba helyezését a tavalyi év elejére kérték. Ha tehát a múlt hónaphoz hasonlóan az elmaradás tovább mérséklődik a bázishoz képest, várhatóan az év második felére az MGE által előre jelzett kismértékű növekedés meg fog valósulni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.