BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tárgyalásokat kezdeményez a Mollal a horvát kormány

A horvát kormány tárgyalásokat kezdeményez a horvát INA olaj- és gázipari vállalat főrészvényesével, a magyar Mol Nyrt.-vel. A Mol az MTI-nek úgy reagált, hogy minden kezdeményezést üdvözöl, amely közelebb visz a megoldáshoz.

A kormány a tárgyalások vezetésével Ivan Vrdoljak gazdasági minisztert és Mladen Pejnovic az állami vagyonkezelő igazgatóját bízta meg.

"Az INA jóval sikeresebb vállalat is lehetne annál, amilyen most. Erről akarunk tárgyalni a Mollal" - jelentette ki Ivan Vrdoljak egy kormányülésen. A miniszter véleménye szerint a tárgyalásokon vállalatvezetési, költségcsökkentési és nyereség-megosztási kérdéseket kellene megvitatni, valamint foglalkozni kellene szénhidrogén feltárási és -kitermelési kérdésekkel, a finomítói és a kiskereskedelmi üzletággal, valamint a gáz kereskedelmének kérdéseivel is.

"Az INA pozitív pénzügyi eredményt tud felmutatni ugyan, de lényegesen szerényebbet, mint más, hasonló nagyságrendű olaj- és gázipari vállalatok. Ez egyáltalán nem tükrözi az INA tényleges üzleti potenciálját" - fogalmaz a tárgyalásokat kezdeményező kormánydöntés.

Szollár Domokos, a Mol magyarországi kommunikációs igazgatója az MTI megkeresésére azt mondta: minden olyan kezdeményezést, döntést értékelnek és üdvözölnek, amelyik az együttműködéshez és a megoldáshoz visz közelebb.

A Mol az INA legnagyobb részvényese közel 50 százalékos tulajdonrésszel. A horvát állam 45 százalékos részvénytulajdonnal rendelkezik. A két tulajdonos között a vállalatirányítási kérdésekben vallott eltérő nézetek miatt feszült viszony alakult ki az elmúlt években.

Ivo Sanader egykori horvát miniszterelnököt tavaly egy zágrábi bíróság bűnösnek találta vesztegetési pénz elfogadásában a Mol-nak juttatott domináns tulajdonrész fejében. A vádat az egykori miniszterelnök és a Mol egyaránt cáfolja.

Az INA egyaránt rendelkezik kitermelési, feldolgozóipari és kiskereskedelmi üzletággal, működési területe pedig Horvátország mellett kiterjed a Közel-Keletre és Afrikára is. Az INA Szíriában a polgárháborús viszonyok miatt kénytelen volt felfüggeszteni tevékenységét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.