BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb gázháború veszélye fenyeget Oroszország és Ukrajna között?

A Gazpromnál ismét növekednek a gondok az Ukrajnával kötött gázszerződés miatt. Ugyanis a jelentős engedmények ellenére a kelet-európai ország még mindig nem fizette ki a 882 millió dollárról szóló számláját - közölte Alekszej Miller, az orosz gázóriás elnök vezérigazgatója, akit a RIA Novosztyi idézett.

Az orosz hírügynökség szerint Miller kedden Moszkvában kijelentette:"E helyzet nagyon nyugtalanít bennünket. Annál is inkább, mert a Gazprom számos engedményt nyújtott. Így az augusztusi számla határidejét október 1-ig meghosszabbította.

Ezenkívül a Gazprom 2015 januárjáig előre kifizette azokat a tranzitilletékeket, amelyeket az Európába irányuló orosz gázszállítások Ukrajnán keresztül történő tranzitjáért kell fizetnie.

Továbbá a Gazprom több mint 500 millió dolláros árengedményét nyújtott, hogy Ukrajna feltölthesse a gáztárolóit a téli időszakra.

A RIA Novosztyi szerint Miller felszólította Ukrajnát, hogy a számlát azonnal fizesse ki. A szerződés alapján a Gazprom további gázt csak előrefizetés ellenében szállít, ha Ukrajna késedelembe esne.

Az ORF osztrák tévé szerint Miller kijelentései olyan irányba utalnak, amely újabb gázkonfliktushoz vezethet a két egymással szomszédos ország között, amire már a múltban – 2006-ban és 2009-ben – volt példa.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.