BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Itt a felhatalmazást: eladhatja a Mol az INA-részesedését!

A Mol INA-ban lévő részesedése eladásának előkészítésére adott felhatalmazást a cég igazgatósága az ügyvezető testületnek - közölte a Mol a BÉT honlapján pénteken.

A Mol igazgatósága a közlemény szerint felhatalmazta az ügyvezető testületet, hogy olyan megállapodást kössön a horvát kormánnyal, amely értékteremtést tesz lehetővé az INA növekedési stratégiájának megvalósítására.

Ezzel párhuzamosan az ügyvezető testület felhatalmazást kapott arra is, hogy készítse elő a Mol INA-ban meglévő "részesedésének értékesítését, annak érdekében, hogy maximalizálni tudja befektetésének értékét".

A horvát kormánnyal folytatott mai tárgyalás befejeztével, a Mol-csoport vezérigazgatója, Molnár József a nap folyamán korábban a következő közleményt tette a sajtó képviselőinek: "A mai tárgyalás igazolta, hogy még jelentős nézetkülönbségek vannak a felek között. Az Ina vállalatirányítási modelljét illetően meggyőződésünk, hogy az összhangban van a nemzetközi gyakorlattal, valamint a horvátországi és az európai szabályozással is. Mindemellett továbbra is bízunk abban, hogy a horvát kormánnyal együttműködve a további tárgyalások során megtaláljuk az Ina jövője számára legelőnyösebb megoldást".

Mint beszámoltunk, a tárgyalássorozaton arra keresnek választ az Ina tulajdonosai, hogy hogyan változzon meg - ha egyáltalán meg kell változnia - a társaság irányításának, amely ma a kisebbségi tulajdonos Molnál van. Arról is dönteni kell, hogy milyen stratégiát, fejlődési irányokat kövessen a Mol leányvállalata.

Szélső esetben a Mol kiszállhat a horvátországi cégből, ám nem tudni, hogy ekkor kinek adhatná el a hányadát. A szintén kisebbségi tulajdonos horvát állam már jelezte, hogy nincs pénze az ügyletre.

Ivan Vrdoljak horvát gazdasági miniszter közlése szerint új vállalatvezetési módot javasolt a horvát kormány pénteken, a Mol olajipari vállalat vezetőivel folytatott tárgyalások második körében.

A zágrábi találkozót követően a horvát kormány honlapján tájékoztatót tett közzé, amelyben annyit közölt: jelentős nézetkülönbségekre világított rá a Mol olajipari vállalat és a horvát kormány közötti tárgyalások második köre.

Ivan Vrdoljak horvát gazdasági miniszter ugyanakkor a találkozó után kiemelte, hogy a tárgyalások komoly és felelősségteljes hangnemben folytak. Szintén jelezte, hogy sok nyitott kérdés és egyet nem értés van még a felek között.

Egyben tájékoztatott arról, hogy ezúttal egy új vállalatvezetési módot javasoltak. "Ezt holnap hivatalosan is továbbítjuk kollégáinknak a Molnál" - nyilatkozta Vrdoljak.

Beszámolt arról is, hogy megegyezés született a tárgyalások menetének gyorsításáról. "Szeretném leszögezni, hogy a nyitott témák és nyilvánvaló ellentétek dacára a folyamat felgyorsításával továbbra is a legjobb megoldást érhetjük el" - hangsúlyozta a gazdasági miniszter.

Kiemelte ugyanakkor, hogy a horvát kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy megóvja az INA-t, vagyis olyan megegyezésre törekednek, amely a vállalat és az ott dolgozók érdekeit is szolgálja, emellett pedig Horvátország energetikai stabilitásának érdekeit is.

A múlt hónap közepén Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta: a Mol az erős nemzeti ipar zászlóshajója, "büszkék vagyunk rá, megbecsüljük, és ha kell, meg is védjük". Emlékeztetett arra, hogy a Mol legnagyobb részvényese a magyar állam, a cég jó kezekben van.

Az államnak erős nemzeti köteléket is jelent a Mol, hiszen a cég legnagyobb tulajdonosa, ez a kötelék pedig nem engedi, hogy a Molt bármikor is magára hagyjuk, ha valaki akár itthonról, akár külföldről megkérdőjelezi az érdemeinket, a kormány soha nem hagyja szó nélkül - mondta a miniszterelnök.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.