BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nőtt a magyar kiskereskedelem

Februárban 2013 februárjához képest 6,7 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom.

Idén februárban 2013 februárjához képest 6,7 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumene - közölte a KSH. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 8,2 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 4,7 százalékkal, míg az üzemanyag-kiskereskedelemben 6,4 százalékkal emelkedett az értékesítés volumene.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma februárban 591 milliárd forint volt, 36 milliárd forinttal több, mint egy évvel korábban. Az országos kiskereskedelmi forgalom közel fele az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben (49,9 százalék), egyharmada (32,2 százalék) a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, a fennmaradó 17,9 százalék pedig az üzemanyagtöltő állomások hálózatában realizálódott.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene februárban 8,2 százalékkal nőtt. Az élelmiszer-kiskereskedelmen belül a forgalom döntő hányadát (78,7 százalék) az élelmiszer jellegű vegyes üzletek adták, ahol az értékesítés volumene 3,9 százalékkal csökkent, miközben az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké – a dohány-kiskereskedelmet érintő jogszabályi változások miatt – 119,5 százalékkal volt több, mint 2013. februárban.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene februárban 4,7 százalékkal emelkedett 2013 hasonló időszakához képest. Növekedtek
az eladások az iparcikk jellegű vegyes- (12,3 százalék), a textil-, ruházati- és lábbeli- (9,0 százalék), a bútor-, műszakicikk- (8,4 százalék), a használtcikk- (3,8 százalék), valamint a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben (1,4 százalék). A forgalom az előző évinél kisebb volumenű volt a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk-üzletekben (4,5 százalék).

A korábbi időszakhoz hasonlóan folytatódott a dinamikus bővülés a csomagküldő és internetes kiskereskedelemben (24,6 százalék).

Az üzemanyagtöltő állomások forgalma nőtt, volumene 6,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 2,2 százalékkal nőttek.

Míg 2013. július 1. előtt a dohányforgalom a legtöbb üzlettípusban jelen volt, azóta csak a nemzeti dohányboltok forgalmazhatnak
dohánytermékeket. Mindez elsősorban azokra az üzlettípusokra (például kis, élelmiszer jellegű vegyes boltokra) gyakorolt hatást, amelyek esetében a dohánytermékek forgalma jelentős súlyt képviselt.

A dohánykereskedelem átalakulásával párhuzamosan kialakított online
pénztárgép-rendszer hatására a bevallott forgalom megnőtt, elsősorban emiatt az idősorban törés keletkezett, ami megnehezíti az adatok összehasonlítását - írja a KSH.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.