BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Zökkenőmentes volt a hazai gázellátás

Összesen 5,84 milliárd köbméter gáz fogyott Magyarországon az idei fűtési szezonban, 1,48 milliárd köbméterrel kevesebb, mint egy évvel korábban, a földgázellátás most is zavartalan volt - tájékoztatott a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) pénteken.

A közlemény szerint a fűtési időszak a földgáztárolókból való kitárolással kezdődik, és addig tart, amíg a napi középhőmérséklet három egymást követő napon nem emelkedik 12 Celsius fok, illetve egy napon 14 Celsius fok fölé. Ez 2013. szeptember 27-től 2014. március 23-ig tartott, 14 nappal rövidebb volt, mint az előző évben.

Az átlaghőmérsékletek is jelentősen eltértek, a 2012-2013-as fűtési időszakban 3,92 Celsius fok volt az átlaghőmérséklet, míg a 2013-2014-es szezonban 6,09 Celsius fok.

A rövidebb fűtési időszak, valamint a jelentősen enyhébb időjárás miatt fogyott 1,48 milliárd köbméterrel kevesebb gáz, mint tavaly - közölte a MEKH.

A hivatal tájékoztatása szerint az ellátásbiztonság mindvégig garantált volt, a hazai földgázrendszer zordabb időjárási körülmények esetén is biztosította volna a fogyasztók ellátását. A fogyasztást a hazai földgáztermelés, az import, valamint a kereskedelmi tárolókban lévő földgázkészlet fedezte, a biztonsági tárolókban lévő készlet használatára nem volt szükség.

A földgáztárolók feltöltése március 25-én megkezdődött, ezzel kezdetét vette a felkészülés a következő fűtési szezonra - tájékoztatott a MEKH.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.