BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

HP: még nagyobb leépítés

Az eredetileg tervezett 34 ezer alkalmazott helyett 45-50 ezer alkalmazottjától válhat meg a Hewlett-Packard (HP) technológiai gyártó, mire befejeződik a vállalat átszervezése – jelentette be a HP. A vállalat nagyjából 317 ezer embernek adott munkát világszerte 2013-ban. 2011-ben, a vállalati átszervezés kezdetén úgy számoltak, hogy 27 ezer embert kell leépíteniük, majd 2013-ban 34 ezerre emelkedett ez a szám. A vállalat negyedéves jelentésében pedig tovább bővült az állásukat elvesztők köre.

Az átszervezés Meg Whitman vezérigazgató nevéhez kötődik, aki javítani szeretne a HP profitmutatóin. Szerinte az elbocsátásra várók száma azért nő, mert a HP újabb és újabb területeket talál, amelyeket „áramvonalasíthat”. A technológiai gyártó próbál elmozdulni a személyi számítógépek (PC) piaca felől a számítástechnikai eszközök és a hálózati felszerelések felé. Ám a piaci elemzők nincsenek teljesen meggyőződve, hogy minden elbocsátás emiatt történik, egyesek szerint csak romlanak a HP üzleti kilátásai, és előre csökkenti a költségeit. Az április 30-án zárult második pénzügyi negyedévben 27,3 milliárd dollár bevétele volt a vállalatnak, éves szinten 1 százalékkal csökkent. A HP profitja 1,27 milliárd dollár volt, egy évvel korábban csak 1,08 milliárd.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.