BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Közel negyedével bővül az okostelefon-piac

Az idén várhatóan 1,2 milliárd okostelefont adnak majd el világszerte, ez 23,1 százalékkal lesz több, mint a tavalyi értékesítés. Az IDC előrejelzése alapján az Android operációs rendszert használó készülékek dominálnak majd, az összes eladott okosmobil 80 százaléka használ majd ilyet.

Miután tavaly átlépte az egymilliárdot az eladott okostelefonok száma, az idén is további dinamikus bővülést prognosztizál az IDC piackutató cég. A társaság előrejelzése szerint 2014-ben 1,2 milliárd okosmobilt értékesíthetnek, ami 23,1 százalékkal lesz több, mint tavaly. A piackutató várakozásai szerint a következő években fokozatosan lassul a bővülés üteme, 2018-ban várhatóan 1,8 millió okostelefon talál majd gazdára, ami a következő öt éves időszakot vizsgálva 12,3 százalékos átlagos éves növekedést jelent.

A leggyorsabb fejlődést a feltörekvő piacokon – mint például India, Indonézia és Oroszország - várja az IDC, ahol 2018-ig megduplázódik az okosmobilok forgalma. Kína 2018-ra a teljes okostelefon piac közel egyharmadát adja majd.

Az idén a piackutató előrejelzése szerint 314 dollár körül alakulhat a készülékek átlagára, ami 6,3 százalékos csökkenés 2013-hoz képest. A vizsgált időszak végére, vagyis 2018-ra 267 dollárra eshet vissza az okosmobilok átlagára.

Az okostelefonokon futó operációs rendszerek küzdelmében toronymagasan vezet az Android. Az IDC várakozásai szerint az idén 80,2 százalékos részesedést tudhat majd magáénak a Google által fejlesztett mobilos platform az eladott készülékek között, és közel egymilliárd androidos telefont értékesítenek majd. 2018-ra ugyan kis mértékben csökken a részesedése, de még akkor is 77,6 százalék lehet, és 1,4 milliárd fölé nőhet az operációs rendszert használó, újonnan eladott okosmobilok száma.

Az Apple készülékei 14,8 százalékos részt tudhatnak magukénak az idén, az IDC prognózisa szerint az almáslogójú cég várhatóan 184 millió iPhone-t ad majd el 2014-ben. A vizsgált időszak végére 247 millióra nőhet az Apple értékesítése, részesedése pedig 13,7 százalékra csökkenhet.

A Windows Phone-t használó készülékekből az idén 43,3 milliót adhatnak el, ezzel 3,5 százalékot hasítanak ki a piacból. Részesedésük 2018-ra 6,4 százalékra nőhet és akkor már több mint 115 millió fogyhat el belőlük. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.