BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szerződést kötött a brit energiaóriás az oroszokkal

A BP brit energiaóriás a moszkvai vezetéssel szemben táplált fenntartások ellenére újabb milliárdos szerződést írt alá a Rosznyefty orosz állami konszernnel.

A két vállalat közösen akarja feltárni a Volga-Urál térségében lévő palaolaj-lelőhelyeket - közölte a BP a szándéknyilatkozat aláirása után. A dokumentumot Szentpéterváron írta alá Igor Szecsin, aki Vlagyimir Putyin elnök bizalmasának számit.

A finanszírozás kezdeti összege 300 millió euró. A Rosznyefty elnöke Putyin barátainak szük köréhez tartozik, akiket érintenek az amerikai gazdasági szankciók. Ám a Rosznyefttyel kötött üzleteket a szankciók nem sújtják - olvasható a BP közleményében.

A Rosznyefty szerződést kötött a Pirelli olasz abroncsgyártó céggel is, a befektetés összege 552,7 millió euró. A Pirelli közleménye szerint a Rosznyefty 50 százalékos tulajdonrészt vesz át a Camfin Holdingban, amelynekjó 26,1 százalékos részesedése van a Pirelliben. A Rosznyeftynek az a célja a Pirellibe történő beszállással, hogy kiépítse a milánói abroncskonszern jelenlétét Oroszországban. 2015-ig ugyanis a Rosznyefty  töltőállomásaiban 60 Pirelli-értékesítési üzletet nyitnak meg. Ez a szám 2019-ig 200-ra növekszik majd.

Vezető amerikai menedzserek kerülték a szentpétervári nemzetközi gazdasági fórumot, ám a nagy európai energiakonszernek vezetői jelen voltak Szentpéterváron, köztük a BP, a Shell, az Eni és a Total vezetői.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.