BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ukrajna fizetni készül az orosz földgázért

Oroszország és Ukrajna még nem tudott megegyezni egy teljes csomagról a köztük támadt gázvitában, de már előrelépést sikerült elérnio - jelentette ki Günther Oettinger (CDU), az Európai Bizottság német energiaügyi biztosa a két ország energiaügyi minisztereivel Berlinben tartott több órás tárgyalás után.

A Naftogaz ukrán állami konszern késznek mutatkozott arra, hogy most csütörtökön kétmilliárd dollárt utaljon át a Gazpromnak az esedékes számlák kiegyenlitésére. E kifizetés azonban azzal a fenntartással történne, hogy ahhoz a két ország elnöke hozzájáruljon. Oettinger szerint arról is szó  van, hogy a Naftogaz további 500 millió dollárt fizet a Gazpromnak június 7-én.

Ukrajna összesen 3,5 milliárd dollárral tartozik az orosz gázszállitásokért. Az Itar-TASZSZ jelentése szerint Alekszej Miller, a Gazprom elnöke kijelentette, Oroszország kész az Ukrajnának szállitott földgáz árának mérséklésére az exportilleték csökkentésével, de az árengedmény összegéről akkor tárgyalnának, ha Ukrajna az adósságát már részben megfizette.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.