BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bővítés az EPAM Systemsnél

Az idén összesen négyszáz fővel tervezi növelni munkatársai létszámát az EPAM Systems Kft. - jelentette be Fejes Balázs, az EPAM csoport banki és pénzügyi szolgáltatások üzletágának globális vezetője a társaság pénteki sajtótájékoztatóján. Az amerikai központú, a new yorki tőzsdére 2012-ben bevezetett vállalat elsősorban szoftverfejlesztési és informatikai tanácsadási szolgáltatásokat kínál. A társaságnál Fejes Balázs közlése szerint jelenleg 12500-an dolgoznak világszerte, a fejlesztők többsége azonban a régióban található, és Magyarország a cég európai központja.

Az EPAM Systems Kft.-nek Budapest mellett Debrecenben és Szegeden vannak telephelyei. A vállalatnál május végéig mintegy 200 embert vettek fel, így a cégnél nagyjából ezren dolgoznak jelenleg. Fejes Balázs közlése szerint a társaság mindhárom hazai létesítményét érint a tervezett bővítés.

Az EPAM az elmúlt három évben több mint 600 fővel növelte magyarországi munkatársai számát, és az elképzelések szerint, amennyiben a piaci feltételek is engedik, a következő néhány évben évente 350-400 fős további bővítést valósítanak meg. Fejes Balázs ezzel kapcsolatban elmondta, hogy egyre komolyabb kihívást jelent számukra a megfelelően képzett szakemberek megtalálása. A tapasztalatok szerint ugyanis kevés informatikai végzettségű fiatal kerül ki a hazai felsőoktatásból, ráadásul az esetek jelentős részében tudásuk sem elegendő ahhoz, hogy azonnal nagy nemzetközi projekteken dolgozhassanak. Az EPAM Systems ezért oktatási programokat indított, amelyek keretében jelenleg is 150-200 embert képeznek.

A szoftverfejlesztés komoly lehetőséget jelent Magyarország számára, azonban az oktatási rendszer jelenleg nem képes a megfelelő mennyiségű, jól képzett szakembert kibocsátani. Változtatásra van szükség, egyébként a kelet-európai vetélytársak, mint például Románia, Bulgária vagy éppen Fehéroroszország megelőznek minket – tette hozzá Fejes Balázs.

A szakemberhiányt jól érzékelteti, hogy Vályi-Nagy Vilmos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációs államtitkárának közlése szerint 12 ezer pozíció van a hazai it-szektorban, amit fel kellene tölteni. Az államtitkár elmondása szerint az infokommunikációs technológia (IKT) szektor Európához hasonlóan Magyarországon is a gazdaság egyik húzóágazata, amely a GDP csaknem 12 százalékát adja. Ráadásul 2010 és 2013 között az ágazat érdemi növekedést produkált: bruttó hozzáadott értéke 4,66 százalékkal, a beruházásai pedig 8,7 százalékkal emelkedtek.

Az EPAM Systems az elmúlt időszakban évről-évre 30 százalék körüli árbevételnövekedést ért el, tavaly 550 millió dollár volt a társaság globális forgalma. Erre az évre Fejes Balázs közlése szerint 700 millió dolláros bevételt terveznek. Az EPAM Systems Kft. 2013-ben 9,75 milliárd forintos forgalmat ért el, ez 28 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban. A vállalat a pénzügyi, utazási, kereskedelmi, illetve a médiaszektor szereplői számára egyaránt kínál szoftverfejlesztési szolgáltatásokat, de több jelentős technológiai cégnek is dolgoznak, így például az SAP-nak, az Oracle-nek és a Google-nek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.