BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Életképtelenné vált a gázalapú áramtermelés

Hiába válaszoltak a nagy európai energiacégek jelentős költségcsökkentéssel a megromló működési környezetükre, ha nem teszik fenntarthatóvá a tevékenységüket, komoly áramszünetek várhatók, valószínűsíti a 11 legnagyobb európai energiatársaság által létrehozott szervezet, a Magritte.

Már a múlté, hogy az európai energiacégek papírjai menekülő részvényeknek számítanának – mutatott rá a Portfolio.hu energiakonferenciáján Csiba Péter, a GdF Suez Energia Magyarország Zrt. általános vezérigazgatója. E társaságok a válság kezdete óta nagyobbat veszítettek, mint a válság kialakulásával vádolt bankok. Hiába csökkentették jelentősen a költségeiket a megromlott működési feltételekre válaszul, ez kevés. Tevékenységüket fenntarthatóvá is kell tenniük, vagyis működési modellt kell váltaniuk. Csiba Péter e kijelentésével a tizenegy legnagyobb európai energiatársaság által létrehozott Magritte csoport véleményét is ismertette. A GdF Suez kezdeményezésére alakult csoport attól tart, hogy Európában komoly áramszünetek lehetnek, főként a szélcsendes téli éjszakákon, ha a szegmens, illetve a működését befolyásoló európai szabályozás nem képes megújulni.

A válságon kívül számos más tényező is szerepet játszik a mostani, kritikus helyzet kialakulásában. Az egyik fő probléma az, hogy miközben a földgáz tartósan nagy szerepet játszik az európai energiaigények kielégítésében – de a beszerzése diverzifikálódik –, addig a gázalapú áramtermelés életképtelenné vált a gyengülő kereslet miatt leesett áramárak mellett. Szénből viszont továbbra is gazdaságosan lehet villamos energiát előállítani, ráadásul e kétféle termelés költségei közötti különbség tovább nőhet. A nagy támogatások miatt hihetetlenül megnőtt Európában a megújuló alapú áramtermelés is, márpedig a szél- és a naperőművek közel ingyen termelnek, más oldalról is versenyhátrányba szorítva a gázerőműveket. Utóbbiakból mostanáig 52 gigawattnyi kapacitást zártak be, vagy konzerváltak. Jól szabályozható gázüzemű erőművek nélkül viszont aligha tartható meg a villamos energia rendszerek egyensúlya, ami ellátási kockázathoz vezethet.

Európának tehát olcsó földgázhoz kellene jutnia. Importálhat például a hamarosan exportőrré váló USA-ból. Csakhogy az amerikai export engedélyezése évekig tart, ahogyan a cseppfolyós gázt (LNG) szállító eszközök beszerzése is. Mellesleg, az amerikai gáz is jócskán megdrágul, amíg Európába ér. Ésszerűbbnek tűnik a helyi, nem hagyományos szerkezetben lévő gáz kinyerése. E téren Csiba Péter szerint Nagy-Britannia ígérkezik úttörőnek, ahogyan bankképes atomerőmű projekttel is ez az ország jelent meg elsőként Európában. Az európai LNG-fogadó terminálok kihasználtsága ma 30 százalék körüli, és remélhetőleg hamarosan elkészül az észak-dél gázfolyosó lengyelországi és horvátországi végére tervezett, egy-egy terminál is. Olcsóbb gáz mellett szükség van méltányos és reális európai fogyasztói árakra is, amelyeket egyre kevésbé torzítanak a támogatások. Garantálni kell a gázüzemű erőművek fix költségeinek a megtérülését is.

Megújulóban az uniós szabályozás

A problémákkal a brüsszeli illetékesek is tisztában vannak, ezért komoly változások várhatók az energiaszabályozásban. Ferenczy Kristóf, az Andrékó Kinstellar ügyvédi iroda partnere szerint több energia-beruházási területen megjelenhetnek az állami támogatások. Ösztönöznék azt is, hogy az ipari felhasználó csoportok hosszú távú szerződéseket kössenek erőművekkel, ami azért is érdekes, mert korábban éppen az EU bontatta fel az ilyen, magyarországi megállapodásokat. Piaci alapra kerülhet a megújuló alapú támogatás, 2017. január 1-től zöldtámogatás csak tenderen osztható ki.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.