BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Európába tart az amerikai gáz

Az Európában eladott orosz gáz szerződéseinek piaci feltételek között kell születniük, mondta a Világgazdaságnak Carlos Pascual, az USA kormányának energiaügyi különmegbízottja. Az Egyesült Államok néhány év múlva a világ legnagyobb LNG exportőre lehet.

Az Egyesült Államok kormányának energiaügyi különmegbízottja reméli, hogy mielőbb megoldódik Ukrajna és Oroszország gázvitája. Carlos Pascual a Világgazdaságnak emlékeztett, hogy az egyeztetésekben az Európai Bizottság nagyon konstruktív szerepet vállal, de újból tárgyalóasztalhoz kell ültetni a feleket. Hiába kínált ugyanis a bizottság a napokban nagyon jó megállapodási javaslatot, azt az orosz fél nem fogadta el. Carlos Pascual abban is bízik, hogy Oroszország törekedni fog szállítási kötelezettségének betartására. Erre nemcsak a szerződései, de saját üzleti érdekei is késztetik. Európa felé évi 220 milliárd köbméteres exportkapacitása van, Ázsia felé csak évi 14 milliárd. Már Oroszország és Ukrajna is jelezte, hogy be kívánják tartani európai export-, illetve trantiszerződéseiket.

Ukrajna abban a szélső esetben, ha télen sem kapna orosz gázt, támaszkodhat a betárolt gázára, és az évi 20 milliárd köbméternyi termelésére. Magyarországon és Lengyelországon keresztül évi 7,6 milliárd köbméternyi gázt kaphat, hamarosan Szlovákián keresztül évi 3 milliárd milliárdot, ami 10 milliárdra növelhető. A reverz szállítás Ukrajna nyugat-európai szerződésein alapul, vagyis nem sértik a magyarországi ellátásbiztonságot. „Fontos, hogy Oroszország is belássa: az európai szabályok szerint bárki bárkitől vásárolhat és adhat el gázt” – hangsúlyozta a politikus.

Eközben csökken Ukrajna gázigénye. Energiatakarékossági intézkedéseitől évi 3-5 milliárd köbméter megtakarítást remél, további 2-3 milliárdot attól, hogy kohászata egy részét gázüzemű helytt széntüzelésű erőműből látja el árammal. Ezek persze nem oldanak meg mindent Carlos Pascual szerint sem. A fő cél az, hogy normál gázkereskedelmi megállapodás szülessen Ukrajna és Oroszország között.

Az ezt lehetővé tévő gázprojektek azonban önmagukban is megdrágítják a gázt. E felvetésünkre Carlos Pascual leszögezte: „legyen világos, nem azt javasoljuk, hogy Európa másra cserélje az orosz szállítót, hanem azt, hogy a diverzifikációval javítsa a tárgyalási pozícióját. Ez részben meg is történt: az elmúlt években már több nyugat-európai vásárló tárgyalhatta újra orosz importszerződését”.

A Déli Áramlat kapcsán az amerikai politikus hangsúlyozta, hogy azon nem további gázmennyiség érkezik majd Európába, ahol amúgy is pang a piac. A beruházással Oroszország Ukrajna elkerülésére költ dollármilliárdokat. A projektnek az uniós versenyszabályokkal ütköző szerződései terítékre kerülnek az Európai Tanács július 16-17-i ülésén. Ez kritikus időszak az Európai Uniós részére: ha eléri, hogy a Déli Áramlat az uniós szabályok szerint létesüljön és működjön, azzal jobb feltételt érne az EU a földrész vevőinek. Fontos, hogy az orosz gáz versenykörnyezetbe érkezzen.

Oroszország kínai gázeladási tervét Carlos Pascual természetes kereskedelmi törekvésként értékeli. Az ottani gázigény nő, az oda vezető csőkapacitások szerények. Igaz, még évekbe tellik, amíg az évi 38 milliárd köbméter gáz szállítását lehetővé tévő vezetéket lefektetik.

Még szintén néhányév, amíg az amerikai földgáz megjelenik a világpiacon, vélhetőleg Európában is. E téren az USA nagyon szerencsés Carlos Pascual szerint: kedvezőek az ásványkincs adottságai, megvan a technológiája és jó a szabályozási környezete is. Palagáz-termelése nő, az elmúlt öt évben a teljes gáz-felhozatala 35 százalékkal bővült. Hét projekt engedélyeztetése tart, ezek 2017-2020 között indulhatnak el. „Akár évi 95 milliárd köbméter gázt is exportálhatunk majd, mi lehetünk a világ legnagyobb LNG eladója” – valószínűsítette a politikus. Máris több vevőjelölt tárgyal az USA-ban, például a BG, a BP, a Total, a Gas Natural és a Gas de France.


Terítéken a térség energiabiztonsága
Carlos Pascual egy amerikai küldöttség élén részt vett a héten Budapesten tartott térségi energiabiztonsági találkozón, amelyen a visegrádi országok mellett délkelet-európai országok és Ukrajna képviselői is részt vettek.

A megbeszélések egyik fő témája a közép- és kelet-európai gázimport diverzifikálása, az ehhez szükséges infrastrutúra projektek, és a belső termelés növelése. A másik központi kérdés az orszogk közötti vezetékek kiépítése és a meglévők kétirányúsítása volt. Magyarország e téren már jelentős eredményeket ért el, de még teendői is vannak

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.