BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Oroszország menti ki az acélipari óriást

Az orosz állam segíti ki a bajból a jelentősen eladósodott Mechel bánya- és acélipari céget - jelentette be az orosz gazdaságfejlesztési miniszter.

A Mechel, amely Oroszország egyik legnagyobb bánya- és acélipari vállalata, 8,6 milliárd dollár adósságot halmozott fel április végére.

Alekszej Uljukajev gazdaságfejlesztési miniszter azt mondta, hogy átalakítják a Mechel adósságát oly módon, hogy részvényekre cserélhető kötvényeket ad ki a cég mintegy 5,21 milliárd dollár értékben és ezt egy orosz állami bank vásárolja fel, vagy a Vnyesekonombank (Vnesheconombank), vagy pedig a VEB.

Az ügylet révén a Mechel rendezni tudja három orosz állami bankkal, a Szberbankkal (Sberbank), a VTB bankkal és a Gazprombankkal szembeni tartozását. A bankok ezzel pedig csökkenthetik a rossz hitelekre félretett fedezetet.

A Mechel mintegy 70 ezer embernek ad munkát. A megállapodás egyik következményeként csökken Igor Zjuzinnak, a cég többségi, 67,4 százalékos tulajdonosának a tulajdonrésze a vállalatban.

A Mechel tavalyi bevétele 8,5 milliárd dollár volt, 19 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál, az évet 734 millió dollár veszteséggel zárta az egy évvel korábbi 305 millió dollár profit után.

A Mechel honlapján az szerepel, hogy Oroszország 11 körzetében, továbbá az Egyesült Államokban, Litvániában és Ukrajnában folytat termelést. A Mechel részvényeivel a moszkvai értéktőzsde mellett New Yorkban is kereskednek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.