BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Van tanulmány Paksról, de titkolja a kormány?

Seszták Miklós kijelentette, hogy van hatástanulmány Paks 2-ről, és közzétettek minden, a nyilvánosságra tartozó információt, amely nem sérti a közérdeket. A nemzeti fejlesztési miniszter a Hír TV-nek arról is beszélt, hogy Paks 2 nem fog drágábban termelni, sőt kimutatásaik szerint az egyik legolcsóbb energiaforrás lesz.

Seszták Miklós a Magyarország élőben című műsorban arra kérdésre, hogy miután a villamos energia nagykereskedelmi ára az elmúlt években több mint 50 százalékkal csökkent, nem érné-e meg jobban atomenergia helyett külföldről importált villamos energiát használni, azt válaszolta, szeretnék elkerülni hogy a magas energiafüggőség tovább növekedjen. Hangsúlyozta, az orosz megállapodás piaci alapon született; az orosz fél pénzügyi befektetést akar, semmi mást. Nem lehet majd beleszólni a rezsicsökkentésbe vagy az adóemelésbe - mondta.

Bár a sérült fűtőelemeket 50 évig lehetne az atomerőműben tárolni, nem maradnak itt addig - mondta a miniszter. Hogy meddig, azt nemzetbiztonsági kérdésnek nevezte. Hozzátette, elemzik, hogy Ukrajnát kikerülve más országon keresztül szállítsák majd azokat el.

A TASZ szerint továbbra sincs ismeretünk arról, hogy a magyar kormány milyen számítások, elemzések, információk ismeretében döntött az új paksi atomerőműről. Ezen adatok nyilvánosságáról szóló perben a Fővárosi Törvényszék elutasította a keresetet, mivel a per során kiderült, hogy a kért információk nem is léteznek. Azaz a kormány nem végezte el azokat a vizsgálatokat, amelyek információkkal szolgáltak volna az új reaktorok előkészítéséhez - állítja a szervezet. Ha ez így van, akkor a kormány a saját szabályait sem tartja be.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.