BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Nokia egykori alkalmazottaiból épít le inkább a Microsoft

A jelentős létszámleépítés bejelentése a Microsoftnál nem okozott igazán nagy meglepetést, hiszen a múlt hét elején már érkeztek hírek arról, hogy a cég eddigi történetében példátlan lépésre készülnek a vállalatnál.

Azonban az elbocsátások nagyságrendje már sokakat váratlanul ért, hiszen eddig egy 5800 fős létszámcsökkentés volt a legnagyobb a redmondi központú társaságnál, amit 2009-ben hajtottak végre.

A most közölt 18 ezres leépítés hátterében egyértelműen az idén tavasszal lezárt Nokia felvásárlás áll, hiszen az 5,44 milliárd eurós ügylet keretében a finn cég mobiltelefongyártó részlegével együtt mintegy 25 ezer ember is átkerült a Microsofthoz. Az is világos, hogy ilyen méretű vállalatok integrációjakor számos párhuzamos pozíciót – értékesítési, marketing, humán erőforrás menedzsmenti – kell felszámolni. Azonban ahogyan Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója a munkavállalókhoz írt levelében közölte, a 18 ezer elbocsátott emberből 12,5 ezer egykori nokiás lesz. Kevéssé valószínű, hogy ennyi párhuzamos, mindkét cégnél megtalálható pozíció lenne, ráadásul az eddig megismert tervek szerint több üzemet is felszámolnak.

A Microsoftnál bejelentett racionalizálási hullám érinti a komáromi Nokia-gyárat is, amit november végéig zárnak be. Adódik a kérdés, hogy a most bejelentett intézkedés jelentheti-e azt, hogy a társaság hosszú távon mégsem gondolja komolyan azt, hogy az eszközgyártás szintjén is érintett legyen a mobilpiacon. Erre utalhat az is, hogy a céget kevesebb mint hat hónapja irányító Satya Nadella vezetése alatt elkezdődött egy átmenet, az „eszközök és szolgáltatások” fókusz helyett egyre inkább a „platform és termelékenység” kerül előtérbe. Vagyis komplex, az üzleti partnerek még hatékonyabb működését támogató megoldások kidolgozására és értékesítésére került a hangsúly. Az is jól látszik, hogy egyre több táblagépen jelenik meg a Windows operációs rendszer, és ez a folyamat nagy lökést adhat ezen készülékek szélesebb körű elterjedésének az üzleti életben is.

Azt még nem lehet tudni, hogyan alakul majd a mobiltelefongyártó részleg jövője a Microsoftnál, és azt sem lehet mondani, hogy leálltak volna a termékinnovációval, hiszen néhány hete jelent meg a legújabb Nokia Lumia modell. Azonban az sem lenne példanélküli, ha idővel megválnának ettől az üzletágtól, elég csak visszagondolni a Google esetére, amely több mint 12 milliárd dollárt fizetett a Motorola mobilágazatárt, majd ennek az összegnek a töredékéért adta azt tovább a Lenovo-nak. Első pillantásra ugyan hatalmas bukásnak tűnik ez az üzlet, nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy az így megszerzett szabadalmak, technológiák segíthették a Google-t abban, hogy még nagyobb szeletet hasítson ki magának a mobilpiacból az alkalmazások szintjén.

A Microsoft jövő kedden hozza nyilvánosságra negyedik üzleti negyedéves és egész éves pénzügyi adatait. A cég teljesítményének alakulása fontos mutatója lehet annak is, hol tart a technológiai ipar, mennyire stabil a helyzete. Emellett Satya Nadella ígérete szerint akkor újabb részleteket hoznak majd nyilvánosságra arról, hogy milyen területekre összpontosítanak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.