BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Cseh elnök: Ukrajna területi veszteséggel zárja le a háborút

Csehország Lengyelországgal és a balti államokkal együtt különösen kitartóan támogatta Ukrajnát, de a cseh elnök szerint szembe kell nézni a realitással.

Kijevnek el kell fogadnia, hogy az ukrán területek egy része átmenetileg orosz ellenőrzés alatt marad a háború vége után – mondta Petr Pavel cseh elnök a New York Timesnak adott inerjújában. A politikus hozzátette: az ideiglenes ebben az esetben éveket, évtizedeket is jelenhet.

Fotó: AFP

A politikus szerint sem Ukrajna, sem Oroszország nem tudja teljesen elérni a háborús céljait. Oroszország azt követeli, hogy Ukrajna engedjen át négy kelet-ukrajnai régiót, amelyek részben az orosz hadsereg kezére kerültek. Ezzel szemben Kijev az összes Moszkva irányítása alatt lévő területet visszaszerzését tűzte ki célul, beleértve a Krím-félszigetet.

A cseh államfő azonban úgy véli, hogy egyik fél sem szenved totális vereséget, a végkimenetel a két ország követelése között fog megvalósulni. Pavel megjegyzései akkor hangzottak el, amikor New Yorkban megkezdődik az ENSZ Közgyűlése és egyik forró témája Ukrajna lesz. Az egykori katonatiszt Ukrajna legelkötelezettebb támogatójának számít és már korábban is tett hasonló megjegyzéseket.

Augusztusban azt mondta, hogy az Oroszország és Ukrajna között bármilyen békemegállapodás születik, azzal egyik egyik hadviselő fél sem lesz teljesen elégedett. Azóta, hogy tavaly nyáron kudarcot vallott az ukrán ellentámadás, az európai tisztviselők négyszemközt egyre gyakrabban beszélnek arról: Ukrajnának csekély esélye van arra, hogy visszaszerezze a területeit.

Egy idén nyáron végzett közvélemény-kutatás szerint a csehek közel kétharmada támogatná az ukrajnai háború gyors befejezését, még azon az áron is, hogy bizonyos területek orosz ellenőrzés alatt maradjanak. Egy korábbi felmérés szerint a csehek 54 százaléka ellenezte, hogy országuk fegyvereket küldjön Ukrajnának.

Ukrajna tisztázta, mit jelent a győzelmi terve: NATO-tagságot

Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője szerinte az ukrán győzelmi terv világos elképzelést tartalmaz azokról a lépésekről, amelyeket az igazságos és tartós béke biztosításához meg kell tenni.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.