BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Áramkimaradások jöhetnek a rezsicsökkentés miatt?

Az elmúlt években számos beruházás elmaradt az energiaszektorban és jelenleg sem zajlanak érdemi hálózatfejlesztések - nyilatkozta Holoda Attila, a második Orbán-kormány energetikáért felelős helyettes államtitkára. A Népszavának adott interjújában arról beszélt: miután a kormány kivonta a profitot a szektorból, a lakosság energiaellátását pedig egyenesen veszteségessé tette. Ez pedig ahhoz vezet szerinte, hogy néhány év múlva egyszerre jelentkeznek majd problémák az ellátórendszerekben. Így eljön az áramkimaradások és a gázszolgáltatási szünetek kora. Holoda úgy véli: feltehetően a Fidesz a közelmúltban ezt a folyamatot felismerve deklarálta, hogy a nonprofit működés az energiaszektorra nem vonatkozik majd, csak a többi közműszolgáltatás esetében lesz követelmény.

Ami a paksi bővítést illeti, szerinte "a kormányzat manipulálhat az árképzés körül, de az építkezésre felvett orosz hitelt és az egyéb kiadásokat ki kell termelnie a blokkoknak. Ha ez nem történik meg, akkor a kormánynak az adófizetők pénzéből kell állnia a költségeket. Ez pedig az Európai Unióban tiltott állami támogatásnak minősül, ami szankciókat vonhat maga után. Igaz, a jelenlegi kormány előszeretettel hagyja figyelmen kívül az uniós szabályokat, abban bízva, hogy a jogsértések következményeit már nem neki kell viselnie. Csodák azonban az ilyen helyzetekben nincsenek. Vagy áramfogyasztóként, vagy adófizetőként, de az emberek fizetik meg ennek a hatalmas kiadásokkal járó beruházásnak az árát, s a költségeket évtizedekig nyögi majd a társadalom".

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.