BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hatalmas leépítést jelentett be a Magyar Telekom

Mintegy 1700 embert küld el idén és jövőre a Magyar Telekom Nyrt. a cég tegnapi bejelentése szerint. Az anyavállalatnál jelenleg közel 8 ezren dolgoznak, a cégcsoport magyarországi létszáma megközelíti a 10 ezret. Lapunk érdeklődésére a Magyar Telekomnál közölték, hogy a 2 éves létszámcsökkentési programra vonatkozóan a végkielégítéssel kapcsolatos költségek teljes összege mintegy 12 milliárd forint. A vállalat minden részlegét érintő leépítéssel két év alatt nettó 15 milliárd forintot tud megtakarítani a távközlési cég a személyi jellegű költségeken.

A jelentős létszámcsökkentést a külső környezettel, a globális és hazai távközlési piacot jellemző erős versennyel indokolta a társaság, amely a versenyképessége megőrzése miatt kényszerül radikális költségcsökkentő intézkedésekre. A leépítést több ütemben hajtják majd végre, a munkatársak egy részét még az idén elküldik, míg a többiektől 2015-ben válnak meg. A társaság hivatalos közlése szerint a most bejelentett leépítés révén létrejövő kisebb szervezet rugalmasabban tud majd alkalmazkodni a versenypiaci kihívásokhoz, és valódi online vállalatként működve megfelelni ügyfelei igényeinek. A távközlési cég a jelentős létszámcsökkentésről és a következő két évre vonatkozó bérekről, illetve béren kívüli juttatásokról már megállapodott a társaságnál működő munkavállalói érdekképviseletekkel is.

Ahogyan az a három szervezet – Távközlési Szakszervezet, Magyar Telekom Nyrt. Központi Üzemi Tanácsa, T-Net Szakszervezet – közléséből kiderül, nem tartják reálisnak a nagymértékű leépítés, amely megítélésük szerint a maradó kollégák leterheltségének jelentős növekedésével jár majd. A megállapodás aláírását a távozó kollégák részére nyújtott juttatási csomag által biztosított segítség indokolta részükről.

A távozó munkatársak elhelyezkedését az Esély program keretén belül aktív álláskereséssel, munkaerő-piaci tréninggel és személyes tanácsadással támogatja a Magyar Telekom. Önkéntes programot is meghirdetett a cég, amelynek keretében az elbocsátásra önként jelentkezőket további egyedi juttatások illetik meg.

A legnagyobb hazai távközlési cég nincs könnyű helyzetben, hiszen bár piaci pozíciója stabilnak mondható, a szabályozási környezet, az ágazatot terhelő adók, valamint a folyamatos fejlesztési kényszer komoly kihívások elé állítják. A társaság tavaly ugyan meg tudta állítani a bevételcsökkenést sőt, 5 százalékkal még növelni is tudta forgalmát 2012-höz képest, azonban ez főként a kiskereskedelmi gáz- és áramszolgáltatás, illetve a rendszerintegrátori és it-szolgáltatások területén tapasztalható felfutásnak volt köszönhető. Az idei első negyedév már kevésbé bizonyult sikeresnek, a 151,9 milliárd forintos bevétel 3 százalékos visszaesést jelentett az egy évvel korábbival összevetve.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.