BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lassult a kiskereskedelmi forgalom növekedése

A kiskereskedelmi forgalom volumene 4,9 százalékkal nőtt májusban az egy évvel korábbihoz képest a nyers és a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint egyaránt - jelentette szerdán a forgalomra vonatkozó második becslés alapján Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A július 3-án közölt első becslés szerint a növekedés 5,1 százalékos volt. Áprilisban jelentősen nagyobb, 6,3 százalékos volt a kiskereskedelmi forgalom éves növekedési üteme.

A KSH emlékeztet arra, hogy a dohánykereskedelemben és az adatszolgáltatásban beállt változások miatt a július előtti adatok nem összevethetők a tavalyiakkal. A korábban alkalmazott mintavételes adatgyűjtéssel összevethető adatok szerint a májusi forgalom 2,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, ami hasonlóképpen 0,2 százalékponttal lassabb növekedés az első becslésben közöltnél - jelenti a KSH.

A módszertani változás az élelmiszer kiskereskedelem adatait érinti, amely az összehasonlítható mintavételes eljárás szerint májusban 2,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit az áprilisi 2,3 százalékos növekedés után, míg az új módszertan szerint 7,5-ről 8,1 százalékra gyorsult a fogyasztás bővülése.

A nem élelmiszer termékek iránti kereslet 2,6, az üzemanyag fogyasztás növekedése 1,5 százalékra lassult májusra az előző havi 7,0, illetve 3,8 százalékos ütemről.

MTI-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.