BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már írja a Gazprom a listát

Lépett a Gazprom vezetése: hétfőn este utasításba adta annak a listának az összeállítását, amelyen az Ukrajnának gázt eladó országok és vállalatok neve szerepel, az intézkedést már a múlt héten kilátásba helyezte. Tegnap a hétfői ötödére zuhant a Magyarországról Ukrajnába szállított gáz mennyisége.

Az orosz Gazprom megkezdte „ki van velünk és ki ellenünk” csoportokra bontani az európai országokat, illetve vállalatokat attól függően, hogy szállítanak-e gázt a vele elszámolási vitában álló Ukrajnának – értesült a Világgazdaság. A hétfő este kiadott, szigorú vállalati utasítás előzményeként a múlt héten Alekszej Miller, a Gazprom első embere már jelezte, hogy cége ellenlépésekre készül az Ukrajnából kapott gáz visszafordítóival szemben. Igaz, hogy jogilag nincs akadálya a reverz gázügyletnek, de fizikailag kétségessé tehetik az Oroszországból Európába küldött gáz biztonságos célba érkezését.

Magyarországról (két hétnyi próbaszállítás után) május 20-án indultak a kereskedelmi gázszállítások az orosz gáztól elzárt Ukrajnába, a közvetlen eladó a GdF Suez itteni leányvállalata. (A társaság gázpiaci szereplésének erőre kapása időben nagyjából egybeesik azzal, hogy a Dunamenti Erőműben lévő hányadát eladta a gázpiacon is aktív MET Power AG-nak.) A Gdf azonban nem a Gazprom által kifogásolt reverz ügyletet bonyolítja, ugyanis az általa Ukrajnába küldött gáz továbbítására az FGSZ Földgázszállító Zrt. külön csövet használ, és nem azt, amelyen az import (és a tranzit) is érkezik. A kiszállítás mellett tehát zavartalanul érkezik Ukrajna felől Magyarországra a gáz, és nagyjából az innen induló export beindulása előtti szinten. Érdekes viszont, hogy miközben a GdF kivitele május 20. óta folyamatosan nő – a kezdeti, napi 2,4 millió köbméterről most hétfőre 10 millió köbméter közelébe emelkedett –, kedden csak 1,7 millió köbmétert küldött Ukrajnába a társaság.

A magyarországi ellátás szempontjából az az érdekes, hogyha az Ukrajnába küldött gáz nem közvetlenül Ukrajnán keresztül érkezett, akkor honnan.
Az egyik lehetőség az, hogy Ausztria felőli behozatalunk landol Ukrajnában. Erre az import napi 12 millió köbméter körüli nagysága lehetőséget is ad. Igaz, a behozott mennyiség egyáltalán nem emelkedett meg az ukrajnai export beindulása után, sőt, épp a múlt héten voltak naponta csak 4-9 millió köbméteres behozatalok is, és a keddi mennyiség is 17 millió köbméter alatt maradt. Van némi romániai importunk is.

Az ukrajnai export kritizálói szerint helyesebb lenne, ha az országba akárhonnan is beérkező földgázt nem keletre szállítanánk, hanem betárolnánk. Május 20. óta ugyan nagyjából azonos ütemű a betárolás, de a napi mennyiség jóval elmarad a korábbi időszakétól.

Az Interfax Ukrajna híre szerint júniusban 211 millió köbméter gáz érkezett Ukrajnába Magyarországon át, amelyen keresztül tavaly a német RWE Supply and Trading szállított Ukrajnába, amely 2013-ban 2,1 milliárd köbméter európai gázt vett.

Nem toljuk vissza a gázt az importcsőben

Úgy tűnik, a Gazprom reverz vádja nem érintheti Magyarországot, mert az innen induló szállítás nem veszélyezteti az Ukrajnán keresztüli tranzitot. Ha így lenne, az viszont nyilván a szállítással valamilyen módon kapcsolatban álló, összes céget érintené. Annál aggályosabb, ha az eladott gáz a magyarországi betárolás rovására történne, de éppen tegnapi hír, hogy a biztonsági készlet nagysága elérte az előírt szintet.

Az MVM Zrt. ezen felül 100 milliárd forint értékű tulajdonosi kölcsönt vesz fel az MNV Zrt.-től, a pénzből a csoporthoz tartozó Magyar Földgázkereskedő Zrt. az elérhető legtöbb földgázt vásárolja meg és tárolja majd be. Ezzel az MVM saját földgázkészletei megközelítik a kétmilliárd köbmétert.

Az MVM Zrt. ezen felül 100 milliárd forint értékű tulajdonosi kölcsönt vesz fel az MNV Zrt.-től, a pénzből a csoporthoz tartozó Magyar Földgázkereskedő Zrt. az elérhető legtöbb földgázt vásárolja meg és tárolja majd be. Ezzel az MVM saját földgázkészletei megközelítik a kétmilliárd köbmétert. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.