BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Putyin közbelép a Szahalinon

Az orosz parlamentnek felül kell vizsgálnia a Szahalin-szigeten folyó gáztermelés három, termelés-megosztásos egyezményét, döntött Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kommerszant értesülése szerint.

Ezzel Putyin beleavatkozott két, állami hátterű szénhidrogén-óriás, a Rosznyefty és a Gazprom vitájába, amely a Transz-Szahalin gázvezetékhez való hozzáférés miatt bontakozott ki.

A felülvizsgálat azt hozhatja, hogy az állam, élve a törvény adta jogával, magához vonná a vezeték ellenőrzését, majd azt, szintén jogszerűen, átadná a Rosznyeftynek.

tóbbi társaság azért szeretné használni az érintett vezetéket, mert az ExxonMobillal évi ötmillió tonna kapacitású cseppfolyós gáz üzemet épít, amelynek működtetése során évi 8 milliárd köbmétert gázt kell majd szállítaniuk. Olcsóbb lenne a projekt, ha nem kellene új vezetéket lefektetniük.

Csakhogy hiába kért erre lehetőséget a Gazpromtól, nem kapott, mondván, nincs szabad kapacitása az évi 18,6 milliárd köbméter szállítására képes vezetéknek. Többször nehezményezte, hogy a Gazprom nem hajlandó vele (és az ExxonMobillal) közös vállalatot alapítani. E héten vált ismertté, hogy pert indított a vezetéket üzemeltető Sakhalin Energy ellen.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.